Tanda-tanda Darah Tinggi | saya sihat

Tanda-tanda tekanan darah tinggi sering tidak dikesan sehingga terlambat. Tanpa memeriksa tekanan darah dengan sphygmomanometer, sukar untuk mengetahui tekanan darah kita. Namun, tanda anda mempunyai tekanan darah tinggi dapat dirasakan dari wajah, anda tahu!

Terdapat dua tanda yang dapat dirasakan di wajah, yang menunjukkan anda mungkin menderita hipertensi dan perlu melakukan tindakan segera untuk menurunkan tekanan darah.

Baca juga: Mengapa Tekanan Darah Boleh Tinggi?

Tanda-tanda Darah Tinggi di Muka

Hipertensi, lebih dikenali sebagai tekanan darah tinggi, mempengaruhi berjuta-juta orang di seluruh dunia. Umur apa pun boleh dipengaruhi oleh hipertensi, mulai dari kanak-kanak hingga orang dewasa.

Tekanan darah tinggi boleh disebabkan oleh banyak faktor, tetapi faktor yang paling penting adalah diabetes, obesiti, dan pengambilan garam yang berlebihan. Tekanan darah tinggi berlaku apabila tekanan darah ke dinding arteri terlalu tinggi, yang jika dibiarkan boleh merosakkan saluran darah dan menyebabkan keadaan berbahaya, seperti penyakit jantung dan strok.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko atau "bakat" untuk menghidap darah tinggi, anda mesti memeriksa tekanan darah anda secara berkala. Anda juga harus mengubah gaya hidup dengan menurunkan berat badan, makan makanan yang lebih sihat, iaitu makanan yang rendah garam, gula, dan lemak, dan bersenam secara teratur.

Anda juga perlu menyedari tanda-tanda hipertensi atau tanda-tanda tekanan darah tinggi yang dapat dirasakan. Nah, ada dua tanda tekanan darah tinggi yang dapat dirasakan di wajah yang menunjukkan kemungkinan anda menghidap darah tinggi.

Dua tanda tekanan darah tinggi pada wajah yang dimaksudkan adalah kebas dan kelemahan pada wajah. Mengalami mati rasa atau kelemahan pada wajah boleh bermakna tahap tekanan darah yang sangat tinggi. Mati rasa merujuk kepada kehilangan sensasi di mana-mana bahagian badan. Rasa kebas pada wajah biasanya merupakan gejala keadaan atau gangguan badan. Salah satunya adalah darah tinggi.

Baca juga: 14 Perkara Tidak Dijangka Dapat Meningkatkan Tekanan Darah

Punca Kebas pada Muka

Sebilangan besar penyebab kebas pada wajah adalah kerosakan saraf. Sekiranya anda merasa ada bahagian wajah anda yang mati rasa dan lemah, atau di seluruh permukaan wajah anda, jangan ambil ringan lagi.

Kadang-kadang, orang yang sihat juga mengalami kebas pada bahagian wajah. Ini adalah keadaan normal, misalnya, posisi tidur yang salah sehingga saraf wajah dimampatkan. Namun, masalahnya akan beransur hilang. Walau bagaimanapun, jika rasa mati rasa di wajah ini bertahan lama atau berterusan, adalah perlu untuk mengetahui sebabnya.

Satu kemungkinan penyebabnya adalah tekanan darah tinggi yang telah menyebabkan kerosakan saraf. Pakar menyatakan bahawa wajah yang lemah atau mati rasa dapat menjadi tanda amaran awal krisis hipertensi harian.

Krisis hipertensi adalah ketika tekanan darah meningkat ke tahap tinggi yang berbahaya, dan boleh mengancam nyawa. Sebarang tekanan darah melebihi 180 / 120mmHg boleh merosakkan saluran darah secara kekal.

Baca juga: Cara Mengukur Tekanan Darah di Rumah

Jenis Hipertensi

Terdapat dua jenis hipertensi, iaitu hipertensi penting dan hipertensi sekunder. Sekiranya anda masih muda dan mempunyai tanda-tanda hipertensi, kemungkinan besar adalah jenis hipertensi yang penting.

Hipertensi penting adalah hipertensi di mana penyebab kenaikan tekanan darah tinggi tidak diketahui. Kira-kira 95 peratus kes hipertensi adalah jenis ini.

Jenis kedua adalah hipertensi sekunder penyebab yang diketahui. Contohnya disebabkan oleh penyakit buah pinggang, tumor, atau kerana penggunaan pil kawalan kelahiran dan kehamilan pada wanita.

Kedua-dua jenis hipertensi ini juga bergantung pada sejarah perubatan setiap orang dan cenderung meningkat dengan faktor demografi dan gaya hidup yang diamalkan.

Tekanan juga boleh menyekat saluran darah seseorang dan boleh menyebabkan lonjakan tekanan darah, walaupun hanya sementara. Namun, lama-kelamaan, tekanan boleh mencetuskan tabiat tidak sihat yang membahayakan kesihatan jantung.

Oleh itu, mengurangkan tekanan harus menjadi keutamaan jika anda ingin mengelakkan tekanan darah tinggi.

Baca juga: Cara Menurunkan Tekanan Darah Tanpa Ubat

Rujukan:

Express.co.uk. Tanda-tanda tekanan darah tinggi di wajah

hati.org. Apakah Gejala Tekanan Darah Tinggi?