Petua Membersihkan Mata dengan Air - GueSehat.com

Salah satu cara untuk menjaga kesihatan adalah dengan sentiasa menjaga kebersihan badan. Menjaga kebersihan badan anda sendiri dapat dilakukan dengan kerap, dari kepala hingga kaki. Membersihkan kawasan badan seperti kaki atau tangan mungkin bukan perkara yang sukar bagi Gang Sihat. Namun, bagaimana jika membersihkan kawasan lain yang boleh dikatakan lebih sensitif, seperti mata?

Adakah anda fikir Geng Sihat termasuk mereka yang telah melakukannya dengan kerap, ya? Atau mungkin Gang Sihat jarang melakukannya, kerana mereka tidak tahu cara yang betul. Jadi, agar tidak melakukan kesalahan ketika membersihkan kawasan mata, GueSehat akan memberikan ulasan seperti yang dilaporkan oleh Talian Kesihatan.

Baca juga: 6 Cara Menjaga Kesihatan Mata

Mengapa anda perlu membersihkan mata?

Secara sedar atau tidak, bahagian mata, seperti alis, bulu mata, dan kelopak mata, sebenarnya boleh menjadi 'sarang' kotoran, habuk dan peluh. Ini adalah perkara biasa, kerana setiap bahagian mata mempunyai fungsi untuk mencegah kotoran memasuki mata secara langsung.

Oleh kerana mata boleh menjadi salah satu kawasan yang kotor, Gang Sihat mesti selalu membersihkannya dengan menyiram mata dengan kerap menggunakan air bersih. Tidak hanya untuk membuang kotoran, anda juga dapat membersihkan mata anda setiap kali anda merasa mata kering kerana terdedah kepada pencemaran atau asap.

Bagaimana membersihkan mata?

Mata adalah kawasan sensitif. Oleh itu, jangan biarkan anda melakukan kesalahan semasa membersihkannya. Kesalahan semasa membersihkan mata dapat menjadikannya lebih terganggu, hingga menyebabkan kerengsaan. Oleh itu, agar tidak tersilap, berikut adalah beberapa petua panduan asas untuk membersihkan mata:

  • Pertama, pastikan tangan anda bersih sebelum menyentuh kawasan mata. Basuh tangan dengan air suam dan sabun.
  • Selepas membersihkan tangan, bagi anda yang menggunakan kanta lekap, anda harus terlebih dahulu menanggalkan kanta lekap yang digunakan.
  • Bersihkan mata anda dengan membilasnya dengan air suam selama kira-kira 15 minit. Jeda setiap beberapa minit. Untuk langkah ini, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan. Pertama, berdiri di bawah pancuran air panas dengan tekanan rendah. Biarkan air suam mengalir dari dahi ke mata anda. Jangan memiringkan kepala ke belakang dan cuba mata anda terbuka semasa anda membilas. Kedua, manfaatkan paip air di sink. Miringkan kepala anda ke sisi sehingga air suam yang keluar dari keran dapat mengalir ke arah mata anda. Ketiga, jika air paip di sink tidak menghasilkan air suam, anda boleh menggunakan teko atau segelas air suam untuk mencuci mata. Miringkan kepala anda ke satu sisi, dan mengalirkan air suam dari kendi atau kaca ke mata anda. Akhirnya, anda boleh merendam wajah anda di lembangan air suam. Setelah wajah anda berada di dalam air, sekelip mata anda beberapa kali.

Dalam beberapa keadaan khas, cara membersihkan mata boleh berbeza, bergantung pada zarah apa yang masuk ke dalam mata. Sekiranya mata terkena cecair kimia, seperti cecair pembersih rumah tangga, langkah pertama adalah memeriksa label arahan pengendalian pada bungkusan. Biasanya, cara yang disyorkan adalah mencucinya dengan air suam.

Namun, jika tidak ada label petunjuk pada bungkusan, pastikan anda segera bilas mata anda dengan air selama kira-kira 15 minit. Sekiranya mata masih terasa jengkel, segera dapatkan rawatan perubatan untuk rawatan selanjutnya.

Selanjutnya, jika bahagian mata yang lain, seperti bulu mata atau kelopak mata, terasa kotor disebabkan oleh pasir, kotoran, atau zarah pepejal kecil lain yang melekat padanya, anda boleh membersihkannya tanpa perlu bilas dengan air. Cukup gunakan kain atau tisu yang bersih untuk menghilangkan kotoran. Pastikan juga tangan anda bersih semasa mengeluarkan kotoran dari kawasan mata.

Baca juga: Mengesan Penyakit Tersembunyi Melalui Mata

Elakkan melakukan ini untuk membersihkan mata!

Apabila mata anda terasa gatal atau kental kerana kotoran, mungkin naluri pertama yang akan anda lakukan ialah menggosok atau menggosoknya. Namun, tahukah anda bahawa ini sebenarnya boleh menjadikan keadaan mata menjadi lebih teruk. Sebabnya, apabila anda menggosok mata, kotoran sebenarnya akan masuk lebih dalam.

Zarah-zarah yang terdorong dapat menggaru tisu jernih yang melindungi iris mata, yang disebut kornea, dan menyebabkan lelasan kornea. Walaupun bukan keadaan yang serius, lelasan kornea boleh menyakitkan.

Mata adalah salah satu organ penting yang diperlukan semasa anda aktif. Untuk itu, jangan lupa untuk selalu membersihkannya, sehingga tidak ada kotoran yang tertinggal. Kotoran yang ditinggalkan boleh berisiko menyebabkan masalah pada mata. Tidakkah anda mahu aktiviti anda terganggu kerana mata anda mempunyai masalah? (TAS / AS)

Baca juga: Periksa Kesihatan Mata Untuk Tetap Sihat

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found