Punca, Gejala dan Rawatan Kanser Otak

Kanser otak adalah pembunuh yang paling mematikan dari semua orang. Sebenarnya, barah otak adalah salah satu jenis barah yang paling mematikan berbanding dengan jenis barah yang lain.

Kematian pelakon dan penyanyi Agung Hercules baru-baru ini membuatnya menyedari pentingnya mengenali barah otak. Berikut adalah sebab, gejala, dan rawatan barah otak yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Agung Hercules Dilaporkan Menghidap Kanser Otak, Kenali Gejalanya!

Kanser Otak dan Jenisnya

Kanser otak adalah salah satu kanser yang paling ganas, yang menyebar dengan sangat cepat. Secara umum, barah otak terbahagi kepada dua, iaitu barah otak primer dan barah otak sekunder.

1. Kanser Otak Utama

Kanser otak utama adalah barah yang selnya berasal dari otak. Kanser otak primer boleh merebak ke bahagian otak yang lain. Tetapi secara unik, ia hampir tidak pernah merebak ke bahagian badan lain di luar otak.

Kanser otak primer terbahagi kepada empat tahap atau tahap

  • Gred 1 atau tahap paling ringan, i.e. astrocytoma pilositik

  • Gred 2 dipanggil astrocytoma meresap (astrocytoma Gred Rendah)

  • Gred 3 iaitu astrocytoma anaplastik

  • Gred 4 ialah multiforme glioblastoma.

Gred satu dan dua disebut tumor otak. Manakala gred 3 dan 4 disebut sebagai barah otak primer. Glioblastoma (gred 4) adalah jenis yang paling ganas dan tahap tertinggi.

Kanser otak dapat dikesan pada usia berapa pun. Pada orang yang berumur 60 tahun ke atas, barah otak umumnya diketahui secara langsung pada tahap 4. Ini boleh berlaku kerana mutasi yang berlaku terlalu banyak dan teruk.

Semasa pada kanak-kanak atau orang dewasa muda, biasanya pertumbuhan sel barah berlaku secara beransur-ansur. Bermula dari gred 2, maju ke gred 3, kemudian ke gred 4.

Walaupun mematikan, secara teori, jangka hayat pesakit glioblastoma dapat mencapai 2 tahun, jika mereka mendapat rawatan lengkap. Tetapi keadaan setiap pesakit berbeza. Sebilangan pesakit dapat bertahan lebih dari lima tahun.

2. Kanser Otak Sekunder

Kanser otak sekunder adalah sel barah di otak yang tersebar dari jenis kanser lain. Biasanya disebabkan oleh penyebaran barah jenis ini di organ lain seperti barah payudara atau barah hati.

Baca juga: Bolehkah Kanak-kanak Mendapat Jangkitan Otak daripada Memainkan Terlalu Banyak Telefon Bimbit? Penipuan!

Gejala Kanser Otak

Gejala barah otak sering sukar dikenali. Kadang-kadang ia boleh menyerupai gejala ulser, selesema, sakit kepala, mual dan muntah. Sakit kepala tidak biasa, dan berbeza-beza. Ada yang seperti migrain, ada yang seperti vertigo, ada yang hanya muncul pada waktu pagi.

Yang pasti, jika sakit kepala berlanjutan, sukar disembuhkan, dan semakin progresif (semakin lama gejala menjadi lebih teruk), barah otak harus berhati-hati. Contohnya, sekarang sakit kepala, kemudian minum ubat. Keesokan harinya ia menyakitkan lagi, dan ubat seperti semalam tidak berfungsi lagi, itu bermakna ia progresif. Tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena di otak.

Selain gejala umum yang tidak biasa, ada juga gejala lain, sesuai dengan lokasi barah. Sekiranya barah tumbuh di pusat pertuturan maka gejalanya mungkin sukar atau tidak dapat bercakap dengan lancar. Sekiranya dijangkiti adalah sebahagian daripada hubungan, pesakit masih boleh bercakap, tetapi tidak dapat berhubung.

Gangguan fungsi otak seperti contoh di atas berlaku ketika barah tumbuh di serebrum. Apabila barah tumbuh di otak kecil, gejalanya biasanya vertigo. Sementara itu, jika tumor berada di batang otak, umumnya ada penurunan kesadaran. Batang otak hanya seukuran ibu jari dewasa. Sekiranya terdapat barah di sana, terdapat gangguan segera.

Baca juga: Ayo, ketahui perbezaan antara tumor dan barah

Diagnosis Kanser Otak

Untuk mendiagnosis barah otak, pemeriksaan MRI harus dilakukan. Pemeriksaan MRI, tidak boleh dilakukan ketika gejala muncul atau parah, tetapi harus dilakukan serentak dengan pemeriksaan kesihatan rutin.

Tujuannya adalah jika ada barah otak dapat dikesan lebih awal, dan segera dirawat. Seperti barah lain, lebih awal dijumpai, semakin tinggi peluang untuk berjaya dalam rawatan.

Rawatan Kanser Otak

Pada asasnya, terapi untuk barah otak terdiri daripada pembedahan, kemoterapi dan radiasi. Ini adalah standard rawatan barah secara umum. Namun, tidak semua pesakit menjalani ketiga-tiganya, bergantung kepada keputusan doktor setelah melihat keadaan pesakit.

1. Operasi Kraniotomi

Sekiranya terdapat jisim atau pertumbuhan tisu yang tidak normal di otak melalui pemeriksaan MRI, tidak kira seberapa besar atau kecilnya, pembedahan harus segera dilakukan. Pembedahan adalah terapi utama untuk barah otak.

Otak dilindungi oleh tengkorak yang sangat keras dan mustahil dengan campur tangan lain selain pembedahan. Operasi untuk membuka cranium dipanggil kraniotomi.

Selepas tumor dikeluarkan, doktor akan menilai sama ada tumor itu jinak, atau malignan (barah). Pemeriksaan sekligus untuk menentukan jenis barah. Selain membuang tisu, tujuan pembedahan adalah untuk mengurangkan ukuran tumor atau barah sekecil mungkin.

Baca juga: 7 Virus Yang Boleh Menyebabkan Kanser

2. Radioterapi dan Kemoterapi

Setelah barah diambil dan jenisnya diketahui, maka radioterapi dilakukan untuk membersihkan sel-sel barah yang mungkin masih tertinggal. Selepas itu, kemoterapi dilakukan.

Kemoterapi untuk barah otak sedikit berbeza dengan barah lain. Ubatnya adalah pil, bukan cairan yang dimasukkan. Hingga kini hanya ada satu ubat kemoterapi untuk barah otak lanjut, iaitu temozolamide. Ubat ini telah menjadi terapi standard yang diterima secara antarabangsa untuk glioblastoma.

Kemoterapi Temozolamide diberikan dalam enam siri. Dalam satu siri, ubat itu diminum setiap hari selama lima hari. Selepas itu berehat selama 23 hari. Kemudian masukkan siri kedua, berehat 23 hari lagi, dan seterusnya sehingga enam siri.

Keberkesanan temozolamide sama baiknya dalam bentuk pil dan infus. Bentuk pil lebih bermanfaat kerana ia mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada bentuk infusi. Pesakit biasanya akan mengalami kesan sampingan yang biasa seperti loya dan muntah. Tidak ada keluhan keguguran rambut, kulit hitam, anemia, dan penurunan sel darah putih dan trombosit.

Kelebihan kemoterapi dalam bentuk pil adalah bahawa ubat tersebut tidak dipecah di dalam perut, sehingga 100% diserap ke dalam darah. Ubat temozolamide dapat menembusi 100% dari penghalang otak, sementara ubat kemoterapi lain tidak dapat menembusi kerana molekulnya yang besar.

Berita baiknya adalah bahawa serangkaian rawatan barah otak, dari pembedahan, radioterapi, hingga kemoterapi, telah dilindungi oleh BPJS.

Baca juga: Bukan hanya kemoterapi, ini adalah kaedah lain untuk merawat barah

Bolehkah Kanser Otak Disembuhkan?

Definisi penawar barah sedikit berbeza dengan penyembuhan penyakit lain, seperti penyakit berjangkit. Definisi disembuhkan untuk barah otak tidak bermaksud barah itu hilang sepenuhnya.

Dari segi perubatan, seorang pesakit dikatakan sembuh jika dia tidak lagi mengalami gejala, barahnya terkawal dengan baik, dan keadaannya stabil. Walaupun sel-sel barah tidak hilang sepenuhnya, gejalanya dapat dikendalikan dan barah tidak membesar, boleh disebut sembuh.

Setelah menjalani enam siri kemoterapi, kepala dinilai semula dengan MRI. Selepas itu, MRI diulang tiga bulan kemudian, dan diulang tiga bulan kemudian. Sekiranya hasilnya baik, MRI dilakukan enam bulan kemudian, kemudian diulang enam bulan kemudian. Sekiranya hasilnya baik, MRI cukup dilakukan sekali setahun, dan diulang setiap tahun.

Jangan risau geng, kerana jangka hayat atau kadar hidup (kadar survival) pesakit barah otak kini semakin baik. Perkembangan teknologi semakin maju, termasuk di Indonesia.

Rawatan barah otak di Indonesia sudah memiliki standar yang sama seperti di negara maju. Nombor kelangsungan hidup Pesakit barah otak di Indonesia dirawat mengikut standard, sama seperti pusat barah lain di dunia.

Baca juga: Imunoterapi adalah Harapan Baru untuk Kanser Paru-paru

Sumber:

Temu ramah khas dengan Dr. dr. Made Agus M. Inggas, Sp.BS, di MRCCC Semanggi, Jun 2019.