Ciri-ciri Orang Beracun - GueSehat

Beberapa Geng Sihat mungkin pernah mendengar atau menggunakan istilah ' orang beracun 'dalam perbualan seharian. Tetapi, adakah anda tahu apa itu orang beracun ? Orang yang beracun atau orang beracun adalah orang yang dinilai mempunyai keperibadian manipulatif untuk menyusahkan orang lain. Jadi, apakah ciri-ciri orang? beracun?

Ciri-ciri Orang Beracun

Orang yang sering berfikir negatif tentang segala sesuatu juga sering disebut sebagai orang beracun . Baiklah, orang beracun ia wujud di antara kita, tetapi kita juga mungkin tidak menyedarinya. Ayuh, perhatikan ciri-ciri orang beracun berikut, jangan biarkan anda beracun ya!

1. Kekurangan Empati

Salah satu ciri orang beracun adalah kekurangan empati. Walaupun orang-orang ini mengucapkan kata-kata yang menunjukkan 'empati atau simpati' mereka, ungkapan mereka tidak menunjukkan itu, geng.

2. Gunakan anda untuk mendapatkan apa yang anda mahukan

Orang beracun mungkin kelihatan tersenyum dan baik kepada anda, tetapi sebenarnya dia melakukannya untuk mengambil kesempatan atau memanfaatkan anda. Ini dilakukan untuk mendapatkan apa yang dia mahukan atau untuk mencapai matlamat yang dia mahukan.

3. Tidak mahu mengakui bahawa anda salah, apatah lagi meminta maaf

Sebagai tambahan kepada dua perkara di atas, salah satu ciri orang beracun Saya tidak mahu meminta maaf terlebih dahulu. Dia merasa dirinya sempurna, tidak ingin mengakui bahawa dia telah gagal atau melakukan kesalahan, jadi dia tidak ingin meminta maaf terlebih dahulu jika dia melakukan kesalahan. Apabila didapati melakukan kesalahan, dia berpura-pura menjadi mangsa atau mangsa bermain .

4. Selalunya memandang rendah pada orang lain

Menjadi antara orang yang beracun ia menghisap. Ciri-ciri orang lain beracun sering meremehkan sesuatu atau bahkan menjatuhkan orang lain. Dia merasa tidak senang dengan kejayaan atau kejayaan orang lain.

5. Sentiasa mengeluh dan berfikiran negatif

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, orang beracun sering berfikir secara negatif. Tidak hairanlah dia juga sering mengeluh. Apabila dipercayai melakukan sesuatu atau sebelum melakukan perkara tertentu yang tidak sesuai dengan kehendaknya, dia sering mengeluh dan tidak memandangnya dengan positif.

Cara Berurusan dengan Orang Beracun

Setelah mengetahui ciri-ciri orang beracun, Jadi bagaimana anda menghadapi orang seperti itu? Semasa orang beracun berada berhampiran atau di sekitar kita, seperti rakan lama, ahli keluarga, atau rakan sekerja, sukar untuk menjauhkan diri dari mereka.

Walau bagaimanapun, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk menangani orang yang beracun . Inilah cara menanganinya!

  • Cuba jangan mengikut kehendak atau 'permainan' mereka. Orang t-oksik sering menggunakan atau mengeksploitasi seseorang untuk mencapai tujuan yang diinginkan. Dia bahkan boleh memutarbelitkan fakta atau bertindak mangsa bermain . Oleh itu, jangan mengikut apa yang mereka mahukan, apalagi untuk mencapai tujuan mereka secara peribadi.

  • Tetapkan sempadan. Orang yang beracun Saya sering mengeluh. Tetapkan had pada apa yang boleh anda terima atau tidak supaya anda tidak dijangkiti dengan 'negatif' seperti dia.
  • Hadkan komunikasi dan berani mengatakan tidak. Orang ramai beracun , sering menyeret orang lain jika dia mendapat masalah. Ini tentu saja membuat kita tertekan dan tidak selesa. Oleh itu, cuba hadkan komunikasi dengan orang itu dan berani mengatakan tidak apabila dia meminta anda melakukan apa yang dia mahukan.

Sekarang, anda tahu apa ciri orang, bukan? beracun ? Sekiranya ada orang beracun di sekitar anda, mari cuba lakukan kaedah di atas!

Rujukan

Fikiran Sangat Baik. 2020. Bagaimana Mengesan dan Mengatasi Orang Beracun dalam Hidup Anda .

Pusat Psik. 2018. 11 Perkara Yang Anda Mesti Tahu Mengenai Orang Beracun .