Petua Memilih Peralatan Makan Bayi - guesehat.com

Ketika bayi berumur 6 bulan, dia biasanya bersedia untuk makan makanan pejal atau makanan pejal. Oleh itu, sebagai ibu, anda perlu menyediakan peralatan makan si kecil. Apa jenis peralatan makan yang sesuai untuk bayi? Mari lihat artikel ini, kerana saya akan memberikan petua untuk Ibu yang mengandung bayi pertama!

Kebersihan adalah salah satu perkara yang wajib dilakukan ketika berbicara mengenai peralatan makan bayi. Di samping itu, keselamatan bahan juga mesti dipertimbangkan oleh ibu bapa. Kenapa? Kerana peralatan makan bayi yang tidak berkualiti boleh mencemari makanan si kecil anda, terutama untuk makanan panas. Oleh itu, sangat penting, Ibu, untuk memastikan peralatan makan si kecil anda sesuai dengan standard kesihatan yang ada.

Seperti diketahui, bayi masih mengalami pencernaan sensitif dan mudah terkena bakteria dan bahan berbahaya. Walaupun mungkin tidak memberi kesan langsung, kesannya akan tetap dirasakan oleh si kecil dalam jangka masa panjang. Kandungan berbahaya yang terdapat di dalam peralatan makan si kecil pasti memberi kesan yang tidak baik untuk kesihatannya.

Dilengkapi dengan Label Gred Makanan

Semasa membeli peralatan makan untuk anak kecil anda, pastikan bahawa ia dilabel dengan tulisan kelas makanan. Ini menunjukkan bahawa peralatan makan selamat digunakan oleh bayi. Oleh itu, jangan tergoda dengan alat makan yang comel dan murah, tetapi ternyata berbahaya bagi kesihatan si kecil anda.

Oh ya, anda juga harus ingat bahawa anda tidak boleh menuangkan makanan atau minuman panas ke dalam peralatan makan si kecil. Ini juga berlaku untuk menuangkan air mendidih ke dalam botol susu. Tunggu sehingga air berada pada suhu 70 ° C sebelum disajikan.

Pilih BPA Percuma

Harap maklum, BPA adalah bahan polikarbonat plastik yang berfungsi menjadikan plastik lebih keras dan lebih cerah. Tidak apa-apa Ibu memilih peralatan bayi yang sedikit lebih pudar atau tidak jelas, kerana itu bermakna ia tidak mengandungi BPA.

Oleh itu, daripada tergoda dengan warna pinggan mangkuk yang lebih ringan dan lebih keras, lebih baik anda memperhatikan keselamatannya untuk kesihatan si kecil anda. Yang pasti, anda dapat melihat kod di bahagian bawah peralatan makan bayi. Untuk lekapan dengan bahan BPA, biasanya ditandai dengan kod PC atau segitiga bernombor 5.

Pastikan ia kusam dan tidak tajam

Kerana untuk bayi, pastikan alat makan tidak tajam. Ini untuk mengelakkan si kecil anda terluka ketika makan dan minum. Lebih baik jika peralatan makan bayi, kedua pinggan, sudu, dan gelas, dibuat dari plastik tebal. Di samping itu, bahan tebal tidak menjadikan peralatan bayi mudah pecah.

Memilih peralatan makan bayi adalah sukar dan senang. Yang paling penting adalah kebersihan dan keselamatan, kerana ia berkait rapat dengan kesihatan si kecil. Ini adalah maklumat saya. Semoga bermanfaat.