Melancap Menyebabkan Jerawat

Terdapat banyak kesalahpahaman yang beredar mengenai melancap. Sebilangan maklumat yang salah ini mungkin disebabkan oleh kurangnya penyelidikan mengenai melancap. Nah, salah satu perkara yang dipercayai oleh banyak orang ialah melancap menyebabkan jerawat. Tetapi, bukan begitu?

Maklumat bahawa melancap menyebabkan jerawat hanyalah mitos, geng! Walaupun kedua-dua perkara ini biasa berlaku semasa akil baligh, tidak ada hubungan antara keduanya. Lalu, mengapa orang boleh berfikir bahawa melancap menyebabkan jerawat? Adakah terdapat hubungan antara melancap dan jerawat? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Melancap Boleh Menyebabkan Disfungsi Ereksi, Mitos atau Fakta?

Adakah Melancap Menyebabkan Jerawat?

Perubahan hormon yang berlaku semasa akil baligh sangat drastik. Perubahan hormon ini menyebabkan tubuh menghasilkan lebih banyak minyak, yang boleh menyebabkan jerawat. Walau bagaimanapun, banyak orang juga mula melancap ketika memasuki usia baligh. Melancap sahaja hanya mempunyai kesan kecil pada tahap hormon.

Mungkin kerana jerawat dan melancap cenderung berlaku pada masa yang sama, pada remaja, inilah sebabnya mengapa banyak orang berpendapat bahawa melancap menyebabkan jerawat. Sebenarnya, melancap menyebabkan jerawat hanyalah mitos.

Hubungan antara Melancap dan Hormon

Walaupun melancap boleh menyebabkan perubahan tahap hormon, perubahan ini cenderung kecil. Tahap testosteron meningkat semasa melancap dan kembali normal selepas ejakulasi.

Kesan ini bersifat sementara dan tidak memberi kesan kesihatan jangka panjang. Satu kajian mengkaji perubahan hormon selepas melancap. Hasil kajian menunjukkan bahawa perubahan hormon selepas melancap bersifat sementara dan minimum. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya mengkaji kesan jangka pendek. Tidak ada kajian yang mengkaji kesan jangka panjang melancap pada tahap hormon.

Baca juga: Brad Pitt Lelaki Paling Sering Dibayangkan Ketika Melancap!

Pelbagai Sebab dan Rawatan Jerawat

Jerawat adalah masalah kulit yang menyebabkan munculnya lebam kecil yang boleh meradang dan merah. Jerawat juga boleh berbentuk komedon yang sukar ditanggalkan. Pori-pori di bawah kulit disambungkan ke kelenjar yang menghasilkan sebum, yang merupakan sebatian minyak.

Kelenjar ini boleh tersumbat kerana penyumbatan sebum, kulit mati, dan lain-lain. Bakteria juga dapat mengumpul dan menyebabkan keradangan. Ini menyebabkan gejala yang jelas, seperti jerawat.

Jerawat boleh muncul di mana-mana bahagian badan. Walau bagaimanapun, bahagian tubuh yang paling sering ditutup dengan jerawat adalah wajah, bahu, punggung, dada, dan juga lengan. Walaupun jerawat boleh tumbuh pada usia berapa pun, masalah kulit ini biasanya muncul semasa akil baligh. Penyebab utama jerawat masih belum jelas, tetapi mungkin berkaitan dengan:

  • Perubahan hormon
  • Dadah
  • Penggunaan kosmetik
  • Genetik

Terdapat banyak rawatan untuk jerawat. Memilih yang tepat bergantung pada tahap keparahan keadaan. Terdapat banyak ubat bebas yang sesuai untuk merawat kebanyakan jenis jerawat. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk gel, krim, sabun, dan tablet losyen. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, jerawat hanya dapat dirawat dengan bantuan perubatan dari doktor.

Jadi, maklumat mengenai melancap yang menyebabkan jerawat hanyalah mitos, geng. Apa yang menyebabkan jerawat adalah perubahan hormon. Melancap memang boleh menyebabkan perubahan tahap hormon, tetapi hanya jangka pendek, kerana kesannya hilang setelah ejakulasi. (UH)

Baca juga: Bagaimana melakukan onani yang sihat?

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Adakah melancap menyebabkan jerawat ?. Disember 2019.

Dunia Urologi. Tindak balas endokrin terhadap orgasme yang disebabkan oleh masturbasi pada lelaki yang sihat berikutan pantang seksual selama 3 minggu. November 2001.

Persatuan Akademi Dermatologi Amerika. 10 perkara yang perlu dicuba apabila jerawat tidak akan hilang.

Institut Artritis Nasional dan Penyakit Muskuloskeletal dan Kulit. Apa itu jerawat ?. September 2016.