Gejala Pneumonia pada Bayi dan Kanak-kanak - guesehat.com

Pneumonia, juga dikenali sebagai paru-paru basah, adalah salah satu daripada banyak penyakit yang sering membuat ibu-ibu di Indonesia gugup. Menurut data WHO, radang paru-paru akut masih menjadi penyebab utama 15 peratus kes kematian bayi di seluruh dunia.

Dilaporkan dari idai.or.id, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menganggarkan sekitar 800.000 anak di Indonesia terkena radang paru-paru. Pneumonia adalah penyakit yang lebih mematikan bagi kanak-kanak daripada cirit-birit, malaria, HIV / AIDS, dan campak. Lihat penjelasan berikut untuk maklumat terperinci berkaitan dengan radang paru-paru yang cenderung menyerang anak kecil anda!

Baca juga: Polemik Kesihatan Ibu dan Anak di Indonesia

Apa itu Pneumonia?

Pneumonia adalah jangkitan paru-paru yang disebabkan oleh virus atau bakteria tertentu. Dilaporkan dari kidshealth.comApabila kantung udara di paru-paru yang disebut alveoli menjadi meradang, mereka akan dipenuhi nanah atau cairan lain. Ini menyukarkan pengedaran oksigen dalam aliran darah. Kanak-kanak yang mengalami radang paru-paru pada mulanya akan mengalami demam, batuk, atau kesukaran bernafas.

Apakah Gejala Pneumonia?

Gejala radang paru-paru yang ditunjukkan oleh kanak-kanak boleh berbeza-beza. Walau bagaimanapun, tanda-tanda radang paru-paru yang paling biasa termasuk:

 • Si kecil bernafas dengan pantas.
 • Terdapat suara menggerutu atau tercekik dari suara pernafasan si kecil anda.
 • Si kecil nampaknya harus berusaha keras untuk bernafas.
 • Batuk.
 • Hidung tersumbat.
 • Badan bergetar dan menggigil.
 • Pening dan muntah.
 • Dada sakit.
 • Sakit perut.
 • Si kecil kelihatan lesu dan malas melakukan aktiviti.
 • Kehilangan selera makan, kadang-kadang mengalami dehidrasi kerana penolakan makan dan minum yang berterusan.
 • Dalam kes yang teruk, radang paru-paru mengakibatkan penampilan bibir dan kuku kelabu kebiruan.

Sekiranya radang paru-paru mempengaruhi bahagian bawah paru-paru berhampiran perut, anak anda mungkin demam dan sakit perut disertai dengan muntah. Walaupun begitu, tidak ada tanda-tanda sesak nafas ditemui.

Apa yang Menyebabkan Pneumonia?

Pneumonia disebabkan oleh kuman, virus, bakteria, kulat, dan parasit. Sebilangan besar kes radang paru-paru disebabkan oleh virus, seperti adenovirus, rhinovirus, virus influenza, virus syncytial pernafasan (RSV), dan virus parainfluenza.

Baca juga: Lengkapkan Kesihatan Kanak-kanak dengan 3 Imunisasi Asas Ini

Bagaimana Anak Kecil Anda Diagnosis Menghidap Pneumonia?

Doktor biasanya dapat mendiagnosis radang paru-paru setelah menyelesaikan ujian fizikal. Mereka akan memeriksa tanda-tanda yang ditunjukkan oleh anak, corak pernafasan, memeriksa tanda-tanda vital, memeriksa tekanan darah, dan mendengar bunyi yang tidak normal dari paru-paru anak. Doktor juga akan melakukan pemeriksaan sinar-X dada dan darah, untuk memastikan diagnosisnya selesai.

Bagaimana Mengubati Pneumonia?

Dalam kebanyakan kes, radang paru-paru disebabkan oleh virus yang tidak memerlukan antibiotik. Walau bagaimanapun, radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria harus dirawat dengan antibiotik. Jenis antibiotik yang digunakan bergantung pada jenis bakteria yang disyaki menyebabkan radang paru-paru.

Kanak-kanak mungkin memerlukan rawatan di hospital sekiranya radang paru-paru mencetuskan demam tinggi dan masalah pernafasan. Rawatan di hospital mungkin termasuk pemberian antibiotik intravena (IV) dan terapi pernafasan. Untuk kes radang paru-paru yang lebih teruk, pasukan perubatan akan mengesyorkan dimasukkan ke hospital di unit rawatan intensif (ICU). Doktor juga akan mengesyorkan terapi oksigen, jika dikesan bahawa jangkitan paru-paru telah menyebar ke aliran darah.

Adakah Pneumonia Berjangkit?

Mempunyai hubungan fizikal dengan anak yang menghidap radang paru-paru tidak membuat anda dijangkiti. Namun, siapa pun dapat dijangkiti ketika terkena udara, nafas, batuk, dan bersin orang yang terkontaminasi dengan virus atau bakteria yang menyebabkan radang paru-paru. Berkongsi gelas, peralatan makan, dan sapu tangan orang yang dijangkiti juga boleh menyebarkan radang paru-paru. Oleh itu, lebih baik menjauhkan anak anda daripada orang yang mempunyai gejala jangkitan pernafasan, Ibu.

Berapa lamakah Tempoh Pemulihan Pneumonia?

Rawatan untuk radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria umumnya dapat disembuhkan dalam 1-2 minggu. Walaupun radang paru-paru yang disebabkan oleh virus memerlukan masa pemulihan sekitar 4-6 minggu untuk si kecil anda pulih sepenuhnya.

Apa yang Boleh Dilakukan Ibu untuk Mempercepat Tempoh Penyembuhan Anak Kecil Anda?

Ibu boleh menjadi penambah semangat untuk si kecil anda melalui tempoh pemulihan radang paru-paru. Lakukan petua berikut agar dia pulih dengan cepat!

 • Pastikan si kecil anda mendapat rehat yang cukup.
 • Keperluan cairan yang mencukupi untuk si kecil anda dengan memberi banyak air, supaya badannya berfungsi dengan lebih optimum untuk melawan jangkitan.
 • Beri ubat mengikut jadual dan dos yang telah ditetapkan oleh doktor. Memberi ubat secara berkala tidak hanya membantu anak anda sembuh lebih cepat, tetapi juga berguna untuk mencegah penyebaran jangkitan kepada anggota keluarga yang lain.
 • Ibu boleh menggunakan nebulizer atau inhaler untuk melegakan sesak nafas yang dialami oleh anak kecil anda. Walau bagaimanapun, cubalah berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai terapi ini.
 • Periksa suhu badan si kecil secara berkala setiap pagi dan malam. Hubungi doktor sekiranya suhu badan anak kecil anda mencapai 38.9 ° C.
 • Periksa bibir dan kuku bayi anda dengan kerap, untuk memastikan ia masih kemerahan atau merah jambu. Hubungi doktor anda jika bibir dan kuku anda menunjukkan warna kebiruan atau kelabu. Ini adalah petunjuk bahawa paru-paru tidak mendapat cukup oksigen.

Pengesanan Awal Pneumonia pada Kanak-kanak

Risiko radang paru-paru yang tinggi menjadikan IDAI mengesyorkan ibu mengenai pentingnya pengesanan awal radang paru-paru pada kanak-kanak dan kanak-kanak. Kaedah ini boleh dilakukan dengan mengira nafas anak. Caranya, letakkan tangan anda di dada si kecil, kemudian hitung nafas dalam 1 minit. Nafas kanak-kanak dikatakan cepat apabila:

 • Kadar pernafasan lebih daripada atau sama dengan 60 nafas seminit, pada kanak-kanak berumur kurang dari 2 bulan.
 • Kadar pernafasan lebih daripada atau sama dengan 50 nafas seminit, pada kanak-kanak berumur 2 bulan hingga 11 bulan.
 • Kadar pernafasan lebih daripada atau sama dengan 40 nafas seminit, pada kanak-kanak berumur 1 tahun hingga 5 tahun.

Sekiranya pernafasan anak cepat, disertai dengan tarikan pada dinding dada, pergerakan kepala seperti mengangguk semasa bernafas, dan bibir kelihatan biru, maka anda perlu mengesyaki bahawa dia mengalami sesak nafas. Segera periksa keadaan ini dengan pakar pediatrik anda untuk menjangkakan gejala radang paru-paru seawal mungkin.

Sentiasa perhatikan gejala pneumonia, terutama jika anak anda mempunyai riwayat gangguan pernafasan kronik, asma, dan penyakit jantung. Salah satu usaha yang boleh anda lakukan adalah memberi imunisasi influenza. Sekiranya ada ahli keluarga di rumah yang mengalami jangkitan pernafasan atau jangkitan tekak, cubalah membersihkan gelas dan alat makan secara berasingan. Jangan lupa mencuci tangan dengan kerap, Ibu! (FY / AS)