Cara Merawat Luka Diabetes | saya sihat

Orang yang menghidap diabetes mesti menjaga badan mereka, terutamanya kaki mereka. Ini kerana pesakit diabetes terdedah kepada luka, dan luka diabetes memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh. Semakin lama luka sembuh, semakin besar risiko jangkitan. Sekiranya penderita diabetes mengalami luka yang tidak sembuh atau dijangkiti, mereka berisiko tinggi untuk memerlukan amputasi.

mengikut Pusat Kawalan Penyakit (CDC), 30 juta orang dengan diabetes di Amerika Syarikat mengalami komplikasi akibat jangkitan luka. Ini tentu jumlahnya agak tinggi. Untuk mengelakkan kecederaan, penting bagi pesakit diabetes untuk merawat anggota badan mereka dengan berhati-hati. Contohnya dengan selalu menggunakan kasut yang selesa dan tidak terlalu sempit. Elakkan merendam kaki anda di dalam air yang terlalu panas kerana ini boleh menyebabkan lepuh dan luka.

Sekiranya sudah ada luka kecil, ia mesti segera dirawat agar tidak melebar. Bagaimana merawat luka diabetes? Berikut adalah beberapa petua untuk Diabestfriend.

Baca juga: Luka Kaki Diabetes Boleh Sembuh, Tanpa Amputasi

Cara Merawat Luka Diabetes

Luka kecil, goresan, ulserasi, dan luka bakar kecil biasanya tidak menjadi masalah pada orang tanpa diabetes. Walau bagaimanapun, dalam diabetes, ia memerlukan perhatian penuh. Bagi pesakit kencing manis, segala jenis kerosakan pada kulit boleh mengakibatkan akibat yang serius tidak kira kecil. Malah gigitan nyamuk boleh menjadi bencana.

Diabetes akan melambatkan proses penyembuhan, menjadikan penderita diabetes rentan terhadap jangkitan yang bahkan dapat sampai ke tulang. Oleh itu, luka dengan ukuran apa pun harus diperiksa oleh profesional perubatan seawal mungkin.

Penjagaan luka diabetes juga melibatkan merawat kawasan di sekitar luka untuk menyokong proses penyembuhan dan mengurangkan risiko jangkitan. Sekiranya Diabestfriend mengalami luka diabetes kronik, anda harus meminta bantuan doktor untuk menjalankan rawatan. Apabila berjumpa doktor atau jururawat yang pakar dalam luka diabetes, mereka biasanya akan mengambil langkah berikut:

Debridement

Doktor akan lakukan debridemen pertama, iaitu proses membersihkan kawasan luka secara menyeluruh dan membuang kulit nekrotik atau tisu kulit mati dan menebal. Penyingkiran tisu nekrotik ini untuk mendorong proses penyembuhan yang lebih cepat.

Sekali lagi, hanya profesional perubatan yang terlatih dan berpengalaman yang dapat mengetahui tisu mana yang harus dikeluarkan tanpa menyebabkan masalah lebih lanjut. Debridement harus dilakukan pada semua luka diabetes.

Kawal jangkitan

Langkah seterusnya adalah cuba mengawal jangkitan. Doktor atau jururawat akan menggunakan salap antibiotik topikal dan memberikan antibiotik oral kepada pesakit untuk mengurangkan risiko jangkitan. Doktor juga akan memberi petunjuk kepada pesakit mengenai berapa kerap menukar alas dan cara melakukannya dengan selamat dan betul.

Baca juga: Petua Merawat Kaki Diabetes Semasa Pandemik

Meredakan tekanan

Terakhir, penyembuhan luka diabetes yang betul memerlukan penyingkiran tekanan dari kawasan luka. Doktor anda boleh menggunakan pelindung hubungan (TCC) yang tidak boleh ditanggalkan, pejalan kaki gipsum boleh ditanggalkan, atau menyediakan sandal penyembuhan.

Tujuannya adalah untuk mengagihkan tekanan secara merata di kawasan kaki yang terkena dan menghilangkan tekanan yang boleh menghalang penyembuhan luka. Langkah ini mungkin tidak berlaku untuk semua jenis luka. Doktor akan menentukan sama ada pesakit memerlukannya berdasarkan ukuran dan lokasi luka.

Kawal gula darah

Untuk penyembuhan luka diabetes yang berjaya, pesakit mesti mengekalkan kadar glukosa darah dalam lingkungan normal. Ketahui keadaan luka dan awasi perubahan. Bersihkan luka setiap hari dan gunakan pembalut / pembalut yang disyorkan.

Baca juga: Apakah Stoking Kencing Manis dan Harus Digunakan?

Rujukan:

Cfac.net. Bagaimana anda merawat luka diabetes