Cara Mengira Pergerakan Janin di rahim - GueSehat.com

Ibu, semasa anda hamil, tentu anda sedar bahawa anak anda akan mengalami pertumbuhan dan perkembangan dalam rahim. Bermula dari pertumbuhan organ-organnya, hingga perkembangan sistem motornya.

Oleh itu, sebagai ibu, memantau pertumbuhan dan perkembangan janin ketika masih dalam kandungan tentunya merupakan perkara yang sangat menggembirakan dan menggembirakan. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengawasinya, dari melakukan ultrasound dengan pakar sakit puan, hingga melakukannya sendiri di rumah. Salah satu cara untuk memantau perkembangan janin yang boleh anda lakukan sendiri adalah dengan mengira pergerakan janin.

Bilakah anda akan mula merasakan pergerakan janin?

Bagi anda yang pernah mengandung sebelumnya, anda mungkin mengetahui jangka masa ketika si kecil mula melakukan pergerakan seperti memusingkan atau menendang. Baiklah, tetapi masalahnya adalah jika anda seorang ibu yang mengalami kehamilan buat pertama kalinya.

Sebenarnya, setiap wanita hamil akan merasakan pergerakan janin pada waktu yang berlainan. Namun, biasanya wanita hamil akan mula merasakan pergerakan janin ketika usia kehamilan telah mencapai 16 minggu atau ia juga boleh bermula pada usia kehamilan 20 minggu. Ini bergantung pada kepekaan anda atau mungkin aktiviti anak anda sendiri. Jadi, anda tidak perlu terlalu risau jika anda belum merasakan pergerakan janin, selagi hasil pemeriksaan dari doktor menyatakan bahawa kehamilan anda sihat. Oh ya, secara amnya ibu juga akan merasakan aktiviti pergerakan Si Kecil pada waktu malam atau atau beberapa ketika selepas makan, kerana peningkatan glukosa dalam badan.

Cara mengukur pergerakan janin

Seperti yang dikatakan sebelumnya, setiap wanita hamil akan mengalami masa dan pergerakan janin yang berbeza. Tetapi sebagai asasnya, anda seharusnya dapat merasakan sekurang-kurangnya 10 pergerakan janin dalam masa 12 jam (Kaedah Cardiff) atau 4 pergerakan dalam 1 jam (Kaedah Sardovsky). Sekiranya anda merasa kurang bergerak, anda boleh segera berjumpa pakar sakit puan.

Semasa mengukur pergerakan janin, cuba buat Ibu berasa lebih santai terlebih dahulu. Pilih waktu ketika anda sering merasakan pergerakan janin, biasanya pada waktu malam, atau anda boleh makan dan minum minuman manis beberapa jam sebelum untuk merangsang aktiviti si kecil anda. Semasa pengiraan, cuba bergerak seindah mungkin, yang bermaksud jangan memaksa bayi bergerak.

Terdapat 2 kaedah yang boleh anda gunakan dalam mengira pergerakan janin, iaitu:

  1. Kaedah Cardiff (Kira hingga Sepuluh)

    Kaedah ini dilakukan dengan mengira rangkaian pergerakan janin sebagai satu kiraan. Contohnya, pada pukul 10 bayi menendang 3 kali, jangan mengira 3, tetapi anggap aktiviti itu sebagai satu pergerakan pada waktu itu. Kemudian, katakan pada pukul 11, bayi menggeliat sebanyak 10 kali, kemudian mengira aktiviti tersebut sebagai pergerakan kedua. Seterusnya, pada pukul 11.20 5 kali, dikira sebagai langkah ketiga dan seterusnya.

    Jadi, dalam kaedah ini yang dihitung bukanlah jumlah pergerakan setiap bayi, tetapi setiap rangkaian pergerakan antara satu jeda dengan yang berikutnya, dan ini dikira dalam jangka masa 12 jam. Namun, jika sebelum 12 jam ibu dapat merasakan 10 pergerakan, maka berhenti mengira kerana ini sudah menunjukkan bayi dalam keadaan sihat.

  2. Kaedah Sardovsky (Empat Dalam Satu Jam)

    Lakukan teknik ini dengan badan condong ke kiri selama 1 jam. Selama 1 jam ini, anda harus merasakan pergerakan janin sekurang-kurangnya 4 kali. Sekiranya kurang dari 1 jam anda merasakan 4 pergerakan bayi, maka pengiraan dihentikan kerana ini bermakna bayi dalam keadaan sihat. Tetapi, jika anda belum merasakan pergerakan, jangan panik. Ibu boleh mencuba minum sirap atau air manis, kemudian mengira lagi.

Faedah mengira pergerakan janin

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, pergerakan janin yang dirasakan oleh ibu adalah petunjuk bahawa janin dalam rahim berada dalam keadaan baik dan sihat. Pada bulan ke-4 hingga ke-8 kehamilan, bayi anda biasanya akan mula melakukan antara 200-500 pergerakan setiap hari, termasuk menendang, berguling, atau menggeliat.

Biasanya juga, semakin tua usia kehamilan, aktiviti bayi juga akan meningkat. Inilah yang akhirnya membuatkan Ibu merasa banyak pergerakan di rahim. Sekiranya anda tidak merasakan pergerakan dari si kecil, jangan takut untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada terdapat gangguan pada janin di rahim.

Manfaat lain dari pergerakan janin ini ialah ia membawa anda lebih dekat dengan hubungan dalaman anda dengan anak kecil anda. Apabila janin melakukan pergerakan tertentu, anda boleh cuba berkomunikasi dengannya. Contohnya, ketika si kecil menendang, dan kelihatan tapak kaki di perut Ibu, merejam kaki dan kemudian bercakap dengannya. Dengan melakukan ini, pastinya ikatan anda dengan anak kecil anda akan terjalin erat sejak usia dini. Ia juga sangat baik anda tahu Ibu untuk perkembangan janin.

Selain itu, pergerakan janin juga merupakan salah satu bentuk senaman semula jadi yang dapat dilakukan oleh si kecil di rahim. Tendangan ini secara tidak langsung dapat menguatkan kaki kecilnya.

Keadaan janin yang sihat pastinya menjadi harapan setiap ibu. Oleh itu, teruskan memantau dan memastikan keadaannya sentiasa berkembang dengan optimum, Ibu! (TAS / OCH)