Air mani dapat mengelakkan wanita mengalami kemurungan - GueSehat

Kajian yang mengkaji kesan air mani atau air mani pada mood menunjukkan bahawa air mani baik untuk kesihatan wanita dan membuat mereka lebih bahagia. Kajian itu dilakukan oleh saintis dari State University of New York melalui tinjauan yang membandingkan kehidupan seks 293 wanita dengan kesihatan mental mereka.

Melalui kajian ini, didapati bahawa air mani mengandungi bahan kimia yang dapat meningkatkan mood, meningkatkan kasih sayang, membantu tidur, dan juga mengandung sekurang-kurangnya tiga jenis anti-depresan.

Para penyelidik juga mendakwa bahawa wanita yang melakukan hubungan seks tanpa perlindungan secara berkala merasa kurang tertekan dan menunjukkan prestasi yang lebih baik pada ujian kognitif.

Selain membawa sel sperma, air mani juga mengandung bahan kimia lain, seperti kortisol, yang diketahui dapat meningkatkan perasaan kasih sayang, estrone, yang dapat meningkatkan mood, dan oksitosin, yang juga meningkatkan mood.

Ia tidak berhenti di situ, air mani juga mengandungi hormon pembebasan tirotropin (antidepresan lain), melatonin (hormon yang mendorong tidur), dan serotonin (neurotransmitter anti-depresan yang terkenal).

Baca juga: Ini adalah 9 fakta air mani yang mesti diketahui oleh setiap wanita!

Wanita yang melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom mengalami kemurungan yang kurang

Melihat kandungan cecair mani ini, para penyelidik Gallup dan Burch, bersama dengan ahli psikologi Steven Platek, membuat hipotesis bahawa wanita yang melakukan hubungan seks tanpa perlindungan harus mempunyai risiko kemurungan yang lebih rendah daripada wanita yang menggunakan kondom semasa hubungan seks.

Untuk menyiasat sama ada air mani mempunyai kesan anti-depresan, para penyelidik mengumpulkan 293 pelajar kolej wanita dari kampus Albany, yang telah bersetuju untuk mengisi soal selidik tanpa nama mengenai pelbagai aspek kehidupan seks mereka. Aktiviti seksual dalam masa terdekat tanpa menggunakan kondom digunakan sebagai ukuran tidak langsung plasma mani yang beredar di tubuh wanita.

Setiap peserta juga menyelesaikan Beck Depression Inventory, ujian klinikal yang digunakan untuk mengukur gejala kemurungan. Orang yang mendapat skor rendah adalah yang paling gembira, sementara mereka yang mendapat skor lebih dari 17 dianggap sederhana tertekan.

Penemuan kajian yang paling ketara, yang telah diterbitkan dalam Archives of Sexual Behavior, menunjukkan bahawa wanita yang melakukan hubungan seks tanpa menggunakan kondom menunjukkan gejala kemurungan yang jauh lebih sedikit daripada mereka yang kerap atau selalu menggunakan kondom.

Pengiraan skor berdasarkan Beck Depression Inventory menunjukkan bahawa wanita dengan pasangan yang tidak pernah menggunakan kondom mendapat skor rata-rata 8, wanita dengan pasangan yang menggunakan kondom kadang-kadang mendapat skor 10.5, sementara wanita yang pasangannya selalu menggunakan kondom mendapat skor 11.5. Sebaliknya, wanita yang tidak pernah melakukan hubungan seks mendapat skor 13.5.

Selain menunjukkan gejala depresi yang lebih kerap, kajian ini juga menunjukkan bahawa percubaan bunuh diri lebih mungkin terjadi pada wanita yang menggunakan kondom secara berkala daripada mereka yang tidak.

Baca juga: Posisi Seks oral yang dapat meningkatkan nafsu di ranjang

Oleh itu, Adakah Seks Mulut Mempunyai Kesan Yang Sama Dengan Mood?

Cecair mani mengandungi beberapa hormon yang dapat mengubah mood, seperti testosteron, estrogen, hormon perangsang folikel, hormon luteinizing, prolaktin, dan beberapa prostaglandin yang berbeza. Sebilangan hormon ini telah dikesan dalam darah wanita sejam selepas terkena air mani.

Jadi, adakah seks oral juga mempunyai kesan yang sama dalam meningkatkan mood? Menurut Gallup, ini boleh berlaku untuk seks oral. Ini kerana sekurang-kurangnya sebilangan bahan kimia dalam cairan mani bertindak sama dengan steroid dalam pil kawalan kelahiran yang dapat bertahan dari pencernaan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai sama ada air mani yang memasuki tubuh melalui seks oral atau dubur akan memberi kesan yang sama terhadap mood pada pasangan heteroseksual atau homoseksual. (TAS)

Sumber:

Surat Harian. "Air mani adalah 'baik untuk kesihatan wanita dan membantu melawan kemurungan'".

Harian Elite. "Kajian: Seks oral baik untuk kesihatan wanita dan membantu memerangi kemurungan".

NHS. "'Seks oral membantu wanita melawan tuntutan' kemurungan".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found