Gejala Alergi Selsema

Geng yang sihat merasakan udara semasa musim kemarau agak sejuk dan sejuk? Beberapa waktu yang lalu bahkan di Indonesia cukup terkejut dengan munculnya fenomena alam yang unik, iaitu terjadinya penghabluran embun atau disebut embun es. Fenomena ini berlaku di Ijen dan Malang, dan dataran tinggi Dieng, dataran tinggi lain yang terletak di dataran pulau Jawa. Fenomena ini, walaupun unik, sebenarnya boleh menyebabkan gejala alergi selesema.

Walaupun embun ais hanya terjadi di pergunungan, di berbagai wilayah di Indonesia udara menjadi lebih sejuk. Ini disebabkan angin monsun bertiup dari Australia yang sejuk dan kering.

Jadi walaupun Indonesia memasuki musim kemarau, pada malam hari tekanan udara akan berkurang dan menyebabkan udara cukup dingin. Fenomena fros ini hanya berlaku selama beberapa minggu dalam setahun. Tetapi ia menjadi tarikan khas masyarakat.

Walaupun unik, angin sejuk ini disukai oleh orang-orang yang biasa terdedah kepada cahaya matahari. Namun, ada kemungkinan selsema ini tidak disukai kerana boleh menjadi penyebab alergi selesema. Bagaimana mengenali simptom alergi selesema?

Baca juga: Cuaca Boleh Menyebabkan Asma Berulang

Gejala Alergi Selsema

Alergi sejuk berlaku kerana terdedah kepada udara sejuk. Biasanya dialami oleh orang yang mempunyai kulit yang lebih biasa terkena udara hangat. Jadi, penyebab alahan bukan hanya makanan atau bakteria, udara sejuk juga boleh menyebabkan alergi sejuk, anda tahu, geng!

Alergi selsema ini mempunyai istilah perubatan yang disebut urtikaria. Alergi sejuk adalah reaksi kulit terhadap selesema yang menyebabkan ruam dan gatal pada kulit.

Uticaria mempunyai gejala dan keparahan yang berbeza, bergantung pada setiap orang. Terdapat simptom ringan hingga teruk untuk menurunkan tekanan darah dan masalah pernafasan.

Biasanya penyebab alergi sejuk berlaku setelah beberapa minit terdedah kepada sesuatu yang sejuk, terutama bagi mereka yang tidak terbiasa dengan udara dengan suhu rendah.

Baca juga: Jagalah kesihatan anda untuk mengelakkan penyakit pada musim kemarau ini!

Mengatasi Alergi Sejuk

Kemunculan reaksi ke udara yang menyebabkan alergi sejuk berlaku kerana tubuh melepaskan histamin dan bahan kimia lain ke dalam aliran darah yang dipicu oleh udara sejuk.

Alergi secara amnya dipengaruhi oleh faktor genetik. Walau bagaimanapun, Gang Sihat mungkin mengalami gatal ketika berada di udara sejuk, kerana kulit terlalu sejuk. Tidak perlu panik ketika kulit berwarna merah, bengkak dan gatal. Inilah cara untuk menjangkakan alergi selesema:

1. Pakai Pakaian Hangat

Walaupun musim panas dan keadaan siang hari sangat panas, anda tetap harus membawa sweater atau kardigan untuk mengelakkan alergi sejuk.

Sekiranya anda masih boleh memakainya ketika berada di luar rumah kerana angin monsun yang bertiup cukup sejuk. Anda harus mengelakkannya terkena kulit sebanyak mungkin. Selain memakai pakaian yang lebih tertutup, selama ini elakkan juga berenang, geng untuk mengelakkan pencetus alergi anda.

Baca juga: Suhu Dingin Melanda Jawa, Hati-hati dengan Penyakit Ini!

2. Sentiasa Bawa Ubat Alergi Antihistamin

Sama seperti alahan lain, alahan sejuk boleh dirawat dengan antihistamin. Ubat alergi ini adalah untuk mengurangkan simptom alergi sejuk, terutama gatal yang luar biasa. Biasanya diambil, antihistamin segera menghilangkan ruam dan kemerahan. Ubat ini adalah kelas steroid glukokortikoid yang dosnya akan ditentukan bergantung kepada seberapa teruk gejala alergi.

3. Tetapkan Suhu di Bilik AC

Sama seperti angin yang bertiup di luar bilik, angin yang keluar dari penghawa dingin juga boleh menjadi penyebab alergi sejuk, anda tahu. Untuk itu, anda harus mengurangkan penggunaannya terlebih dahulu. Sekiranya tidak terlalu panas, tetapkan pada suhu 23 ke atas. Tujuannya adalah agar udara yang bertiup tidak terlalu kuat dan sejuk.

Baca juga: Apakah Perbezaan Antara Antihistamin dan Dekongestan?

Rujukan:

Mayoklinik. Urtikaria selsema

Bustle.com. Anda Boleh Alergi Terhadap Selsema