Gangguan Hiperseksualiti - Saya Sihat

Akhir-akhir ini, nama Dedy Susanto sedang diperkatakan oleh masyarakat Indonesia, terutama di dunia maya. Lelaki yang mengaku sebagai ahli psikologi memang cukup terkenal kerana dia mempunyai banyak pelanggan dari pelbagai kalangan, termasuk selebriti. Dedy menyediakan perkhidmatan terapi psikologi.

Namun, baru-baru ini, seorang selebriti bernama Revina VT mengatakan bahawa Dedy didakwa tidak mempunyai permit latihan rasmi. Selain itu, lelaki ini juga disyaki menganiaya pelanggannya secara seksual.

Beberapa hari kebelakangan ini, banyak pelanggan Dedy telah berbicara mengenai dugaan gangguan seksual yang dilakukan lelaki itu terhadap mereka. Sebenarnya, ramai yang menyebutnya sebagai pemangsa seks.

Hasil daripada tuduhan ini, ramai yang mengesyaki bahawa Dedy mempunyai masalah ketagihan seksual atau gangguan hiperseksual. Apa yang dimaksudkan dengan gangguan hiperseksual? Inilah penjelasannya!

Baca juga: 7 fakta mengenai selaput dara yang harus anda ketahui

Gejala Gangguan Hiperseksual

Ketagihan seksual atau hiperseksualiti adalah keadaan di mana penghidapnya terobsesi dengan fantasi seksual. Obsesi ini boleh menjadi gabungan aktiviti seksual kasual atau tidak intim, pornografi, melancap berlebihan, hingga obsesi dengan pasangan seksual selama beberapa bulan.

Ringkasnya, gangguan hiperseksual adalah keadaan psikologi yang membuat penghidapnya mempunyai gairah seksual dan khayalan yang sukar dikawal atau berlebihan.

Masalah kesihatan mental ini boleh tergolong dalam kategori ketagihan, sama seperti ketagihan judi, ketagihan makan, atau ketagihan membeli-belah (perbelanjaan kompulsif).

Dari sudut perubatan, orang dengan gangguan hiperseksual mengalami peningkatan bahan kimia di otak kerana tingkah laku dan khayalan seksual mereka yang kuat. Kegiatan seksual ini menjadi subjek ketagihan mereka.

Baca juga: Posisi Seks Terbaik Berdasarkan Zodiak Anda

Mengesan Gangguan Hiperseksual

Menentukan sama ada seseorang mempunyai gangguan hiperseksual atau tidak, mesti dilakukan oleh psikiatri atau pakar kesihatan mental. Doktor biasanya akan melakukan sejumlah ujian untuk memastikan pesakit tidak mengalami ketagihan lain, seperti ketagihan dadah, serta gangguan kesihatan mental, salah satunya adalah hiperseksual.

Beberapa jenis gangguan mental yang mempunyai ciri-ciri hiperseksual, seperti gangguan bipolar, gangguan obsesif kompulsif, dan gangguan AHDH (hiperaktif). Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kes di mana seseorang mengalami gangguan kesihatan mental dan gangguan hiperseksualiti pada masa yang sama. Kedua-dua keadaan mesti didiagnosis dengan betul, agar dapat disembuhkan.

Walaupun gangguan hiperseksual belum sepenuhnya dikenali sebagai gangguan kesihatan mental yang sah kerana kurangnya penyelidikan mendalam, banyak pakar menganggap ketagihan jenis ini sebagai gangguan neuropsikobiologi.

Ramai orang yang ketagihan seksual hanya meminta pertolongan apabila penyakit ini bertambah buruk dan memberi kesan negatif kepada kesihatan, kerjaya, kewangan, dan hubungan mereka dengan orang yang terdekat dengan mereka.

Sebilangan besar lelaki yang didiagnosis menderita gangguan hiperseksualiti meminta pertolongan mengenai akibat negatif dalam kehidupan seharian, termasuk penurunan kualiti hubungan sosial, perkahwinan terancam, dan ditinggalkan oleh pasangan. (UH)

Baca juga: 5 Trend Seks pada tahun 2020

Sumber:

PsychCentral. Hiperseksualiti: Gejala Ketagihan Seksual. Oktober 2018.

Kesihatan Eropah. Kajian baru menunjukkan hormon yang berkaitan dengan gangguan hiperseksual. September 2019.