Fakta mengenai Vaksin Anti-Rabies - GueSehat.com

Adakah Geng Sehat pernah mendengar tentang rabies? Sekiranya demikian, mungkin yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar penyakit ini adalah gigitan haiwan, ya. Yup, betul! Rabies adalah penyakit yang disebabkan oleh virus.

Penyakit ini paling sering disebarkan melalui gigitan haiwan yang dijangkiti virus rabies. Virus ini akan menyerang sistem saraf pusat dan membuat lumpuh alias lumpuh pada satu atau lebih otot. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, ini boleh mengakibatkan kematian.

Berdasarkan informasi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, hingga tahun 2015 ada 80.000 kes gigitan binatang yang menyebarkan rabies di seluruh Indonesia, dengan angka kematian 118 kes.

Tingginya jumlah kematian akibat rabies tidak hanya terjadi di Indonesia, tetapi juga di bagian lain dunia. Oleh itu, setiap 28 September disambut sebagai Hari Rabies Sedunia. Ini dilakukan untuk meningkatkan kesedaran mengenai rabies, kerana ia adalah penyakit yang sangat dicegah!

Pencegahan rabies dapat dilakukan pada hewan peliharaan dan manusia, salah satunya adalah vaksinasi. Vaksinasi berfungsi memberi kekebalan tubuh terhadap virus yang menyebabkan rabies. Sudah tentu, vaksin yang digunakan untuk haiwan berbeza dengan yang digunakan untuk manusia, betul, geng!

Bercakap mengenai vaksin rabies untuk manusia, siapa sebenarnya yang harus menerima vaksin ini? Adakah vaksin ini digunakan setelah digigit oleh haiwan yang disyaki rabies atau sebelumnya? Inilah perbincangannya!

Boleh digunakan sebelum dan selepas pendedahan

Vaksin anti-rabies (VAR) yang terdapat di Indonesia memiliki nama dagang Verorab. Vaksin ini boleh digunakan sama ada sebelum terkena haiwan yang disyaki rabies atau segera setelah terdedah.

Walau bagaimanapun, disarankan agar vaksin diambil sebagai langkah berjaga-jaga sebelum pendedahan berlaku dalam beberapa keadaan. Yang pertama adalah untuk pekerja yang bekerja dengan virus rabies, misalnya penyelidik dan pekerja makmal di mana vaksin ini dihasilkan.

Vaksin juga disarankan untuk orang yang bekerja di tempat tinggal dan penjaga haiwan, yang mempunyai kemungkinan berinteraksi dengan dan digigit oleh haiwan yang membawa virus rabies. Vaksin juga disyorkan untuk diberikan kepada pengembara yang akan pergi ke kawasan endemik rabies, dan dalam perjalanan mereka berisiko terkena haiwan yang membawa rabies.

Sekiranya digunakan untuk profilaksis atau pencegahan sebelum terdedah, vaksin rabies mesti diberikan tiga kali, iaitu pada hari sifar (hari 0), hari ke-7 (hari 7), dan hari ke-28 (hari 28). Dos penggalak Sebaiknya lakukan satu tahun selepas siri vaksinasi pertama, kemudian penggalak kembali setiap 5 tahun.

Vaksin rabies juga disarankan untuk digunakan setelah terdedah pada binatang yang disyaki rabies. Walau bagaimanapun, pentadbiran juga bergantung kepada tahap keterukan hubungan. Sekiranya hanya menyentuh dan memberi makan haiwan yang disyaki ganas, maka vaksin tidak perlu diberikan.

Vaksinasi disyorkan jika terdapat goresan atau lelasan tanpa pendarahan ketika bersentuhan dengan haiwan yang disyaki rabies, dan jika haiwan itu menjilat luka terbuka di badan. Vaksinasi juga disarankan jika ada gigitan atau calar yang menembusi kulit (transdermal), dan dalam hal ini juga disarankan untuk memberikan antibodi anti-rabies.

Untuk vaksinasi selepas pendedahan, dilakukan 5 kali, iaitu pada hari ke-0, kemudian pada hari ke-3, ke-7, ke-14, dan ke-28. Hal ini berlaku terutama bagi pesakit yang belum pernah diberi vaksin terhadap rabies sebelumnya, atau yang telah diberi vaksin tetapi lebih dari 5 tahun sebelum kejadian.

Sementara itu, bagi pesakit yang diberi vaksin terhadap rabies dalam 5 tahun terakhir, vaksin anti-rabies setelah terdedah kepada haiwan yang disyaki mengalami rabies dapat diberikan pada hari ke-0 dan hari ke-3. Sebagai tambahan kepada vaksinasi, perkara yang paling penting dilakukan setelah terdedah kepada haiwan yang disyaki ganas adalah mencuci luka atau kawasan yang tercemar dengan sabun. Kemudian teruskan dengan penyelesaian antiseptik, seperti alkohol atau yodium 70%. Ini akan membantu mengurangkan kemungkinan penyebaran virus.

Boleh digunakan pada wanita hamil, bayi, dan anak-anak

Vaksin anti-rabies boleh digunakan pada orang dewasa dan juga bayi dan kanak-kanak. Vaksin ini juga boleh digunakan pada wanita yang sedang hamil. Vaksin anti-rabies boleh diterima dengan baik, dengan kesan sampingan yang ringan, seperti sakit dan kemerahan di tempat suntikan, dan kadang-kadang boleh menyebabkan sakit kepala.

Suntikan hanya dilakukan secara intramuskular

Vaksin anti-rabies adalah dalam bentuk serbuk, yang mesti dibubarkan sebelum digunakan. Ia terdapat dalam botol, dan vaksin harus disimpan pada suhu peti sejuk (2-8 ° C) sebelum digunakan. Vaksin ini ditujukan untuk sekali pakai (satu botol untuk satu penggunaan), sehingga selebihnya tidak dapat disimpan.

Vaksin anti-rabies hanya boleh diberikan melalui suntikan intramuskular. Tidak disyorkan oleh laluan lain, seperti intravena atau subkutan. Pada orang dewasa, disyorkan untuk diberikan ke kawasan deltoid (lengan atas). Semasa bayi dan kanak-kanak, disyorkan di kawasan paha. Tidak disarankan memberi vaksin anti-rabies di kawasan gluteal (pantat), kerana dapat meneutralkan fungsi vaksin ini.

Kawan-kawan, itu semua vaksin rabies yang mesti anda ketahui. Vaksinasi adalah salah satu pencegahan rabies, baik sebelum terdedah maupun selepas terdedah. Haiwan yang biasanya membawa virus rabies, seperti anjing, kucing dan monyet, juga harus diberi vaksinasi rabies pada haiwan. Ingat, rabies adalah penyakit yang dapat dicegah. Dan tentu saja pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati, bukan? Salam sihat!