Cara Merawat Mulut untuk Tetap Sihat dan Bersih

Nafas berbau atau bau mulut? Alamak ... jangan biarkan lelaki ! Saya rasa apa-apa yang berkaitan dengan mulut sangat penting untuk dijaga. terutamanya jika anda bercakap dan bertemu orang, anda boleh merasa malu dan merasa rendah diri. Merawat mulut untuk menjaga kebersihan dan kesegarannya tidak mudah tetapi juga tidak sukar, sebenarnya musuh hanya satu, iaitu malas! Perkara yang paling biasa dan mudah seperti menggosok gigi kadang-kadang anda suka melupakan atau bahkan mengabaikannya, dan akhirnya menjadi kebiasaan buruk anda. Secara ilmiah, saya tidak begitu faham mengapa mulut boleh berbau tidak sedap dan tidak segar. Yang saya tahu ialah terdapat penumpukan serpihan makanan yang telah terkubur, menyebabkan banyak bakteria menetap di tempat itu. Sekiranya tidak dirawat lebih jauh akan membuat gigi dan gusi menjadi terinfeksi dan akhirnya berlubang. Oleh itu, dalam menjaga kesihatan mulut serta menjaga kebersihan gigi agar tetap sihat.

Rongga menyebabkan nafas berbau

Sebenarnya, cara menjaga mulut agar tetap bersih dan segar sangatlah mudah, anda hanya perlu menggosok gigi dengan kerap setiap kali anda mandi, sekurang-kurangnya 2 kali sehari, dan bilas mulut dengan kerap sebelum dan sesudah bangun tidur. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara menjaga mulut agar sentiasa segar dan bersih, mari kita lihat beberapa petua berikut;

  • Sakit gigi. Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari, selepas sarapan dan sebelum tidur. Anda mesti menggosok semua bahagian gigi dengan betul seperti di dalam gigi atau di bawahnya, dan juga mengganti sikat anda jika bulu kelihatan rosak, ya!
  • Elakkan menggunakan pencungkil gigi terlalu kuat atau tajam, kerana boleh menyebabkan kecederaan pada gusi dan jangkitan akan berlaku kemudian.
  • Pencuci Mulut Atau ubat kumur juga penting, untuk membersihkan gigi dan mulut secara keseluruhan dan sekata. Lebih-lebih lagi, kita tahu bahawa biasanya dengan berus gigi, kadang-kadang sukar untuk sampai ke bahagian dalam atau di antara gigi kita. Penggunaan ubat kumur ini bukan sahaja dapat membantu membersihkan bakteria di dalam mulut, tetapi juga dapat membantu membuat nafas kita segar.
  • Bersihkan lidah . Biasanya orang hanya menggosok gigi dan kadang-kadang tidak boleh membersihkan lidah. Malah, kuman yang menyebabkan bau mulut juga boleh tumbuh di lidah. Baiklah, mulai sekarang gosokkan lidah anda dengan perlahan menggunakan berus gigi perlahan-lahan.
  • Berhenti merokok! Sekarang ini sangat penting, selain saya bukan perokok dan saya tidak suka asap rokok, ini adalah salah satu penyebab mulut berbau dan tidak segar, anda tahu. Rokok juga boleh menyebabkan noda kuning pada gigi, jadi jangan kehilangan banyak perkara kerana merokok.
  • Yang terakhir lawati doktor gigi setiap 6 bulan atau setahun sekali. Ini cukup penting untuk mengetahui keadaan gigi anda, sama ada terdapat perkara yang mesti diberi perhatian serius atau hanya perlu dibersihkan daripada tartar, agar tidak menyebabkan berlakunya rongga pada masa akan datang.

Cara menjaga kesihatan mulut dan segar dengan rawatan sederhana di atas adalah salah satu tujuan untuk menjaga kesihatan badan anda bermula dari mulut. Jaga kebersihan mulut dan gigi anda supaya anda dapat mengeluarkan senyuman yang kelihatan cantik kepada orang lain.