Punca Gatal di Kemaluan

Sama seperti kutu kepala dan kutu badan, kutu kemaluan atau kutu yang hidup di sekitar alat kelamin juga boleh menyebabkan masalah. Bentuk kutu serupa, yang nipis, tidak mempunyai sayap, dan termasuk serangga parasit yang menyerap darah manusia untuk bertahan hidup. Kutu kemaluan tidak boleh terbang atau melompat. Serangga ini biasanya terdapat pada rambut kemaluan atau kawasan kemaluan manusia.

Namun, dalam beberapa kes, kutu kemaluan juga dapat menetap pada misai, janggut, rambut ketiak, dan alis. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, jika ditemukan pada alis atau bulu mata anak, itu dapat menjadi indikasi bahawa anak tersebut telah mengalami pendedahan atau penderaan seksual.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kutu genital, inilah penjelasan lengkapnya!

Baca juga: Duh, Si Kecil Memainkan Organ Kemaluannya!

Bagaimana kutu kemaluan membiak?

Kutu kemaluan berkembang melalui tiga peringkat, iaitu telur, anak (nimfa), dan kutu dewasa. Telur kutu berbentuk bujur dan berwarna kuning hingga putih. Kutu kemaluan sangat kecil dan sukar dilihat, terutamanya kerana melekat pada batang rambut kemaluan.

Satu telur kutu dapat menetas 6-10 nits dan hanya memerlukan dua hingga tiga minggu untuk tumbuh menjadi kutu dewasa. Apabila tumbuh dewasa, kutu kemaluan berubah warna menjadi putih sedikit gelap atau kelabu. Kutu dewasa mempunyai enam kaki dan memperoleh makanan dengan menghisap darah manusia.

Gejala Anda Mengalami Kutu Pubik

Anda mungkin mempunyai kutu kemaluan dan tidak mengalami sebarang gejala, terutama jika jumlahnya sedikit atau masih berbentuk telur. Biasanya, gejalanya dirasakan beberapa minggu setelah telur menetas.

Beberapa gejala kutu kemaluan yang paling biasa adalah:

  • Gatal: ramai orang yang mengalami kutu kemaluan sering merasa gatal pada organ intim. Gatal ini biasanya bertambah teruk pada waktu malam, apabila kutu menjadi lebih aktif dan memasukkan kepalanya ke dalam folikel rambut kemaluan untuk menyerap darah.
  • Darah di seluar dalam: kehadiran sejumlah kecil darah pada seluar dalam boleh menunjukkan anda mempunyai kutu kemaluan.
  • Keradangan atau keradangan: reaksi alergi terhadap protein dalam air liur kutu kemaluan boleh menyebabkan alat kelamin menjadi radang dan gatal. Sekiranya tercalar, kutu kemaluan dapat menyebar dengan lebih luas dan meningkatkan risiko jangkitan bakteria.
  • Perubahan warna: tompok kebiruan mungkin muncul di paha, punggung, dan perut bawah.
  • Kerengsaan kening: jika anak-anak dijangkiti kutu kemaluan, mereka biasanya mengalami kerengsaan atau jangkitan pada kelopak mata dan alis (blepharitis).
Baca juga: Menjaga Kebersihan Organ Penting, Ibu!

Anda harus curiga sekiranya anda sering mengalami gatal di kawasan rambut kemaluan. Tetapi, untuk mengesahkannya, anda perlu memeriksa sebab yang tepat kepada doktor. Kutu dapat dikenali dengan pemeriksaan fizikal organ intim. Atau doktor memerlukan bantuan sinar ultraviolet atau mikroskop untuk membuat diagnosis yang tepat. Biasanya, doktor juga akan memeriksa sama ada anda mempunyai penyakit kelamin tertentu. Sekiranya kes itu berlaku pada kanak-kanak, biasanya doktor akan memeriksa bulu mata anak dengan menggunakan gelas khas.

Bolehkah Berjangkit?

Sesiapa sahaja boleh menghidap kutu kemaluan. Sebilangan besar kes kutu kemaluan disebabkan oleh hubungan seksual, ketika kutu berpindah dari rambut kemaluan seseorang ke rambut kemaluan orang lain. Walau bagaimanapun, hubungan seksual bukanlah satu-satunya cara untuk menyebarkan kutu kemaluan. Melalui sentuhan atau sentuhan badan, kutu kemaluan dapat disebarkan.

Anda boleh mendapatkannya dengan memakai pakaian atau tuala dari orang yang mempunyai kutu kemaluan. Namun, anda tidak akan menangkap kutu kemaluan hanya dengan menggunakan tandas awam. Sebabnya, kutu kemaluan hanya dapat bertahan dalam suhu yang hangat, seperti tubuh manusia. Di samping itu, kutu kemaluan tidak mempunyai kemampuan untuk bergerak ke tandas.

Baca juga: Sakit Faraj Selepas Seks? Inilah penyebabnya

Cara mencegahnya, tentu saja, dengan mengelakkan tingkah laku seksual dari pelbagai pasangan. Bukan hanya kutu, anda juga mudah dijangkiti penyakit menular seksual yang jauh lebih berbahaya. Selain itu, rajin membersihkan kawasan kemaluan agar bebas dari kutu. Sekiranya Geng Sihat sering mengalami sensasi gatal pada organ intim, anda harus berjumpa doktor. Walaupun doktor mendiagnosis Gang Sihat sebagai kutu kemaluan, tidak perlu risau. Sebabnya, serangga ini tidak menyebabkan penyakit tertentu. (UH / AY)