Jenis mainan seks

Sekiranya anda dan pasangan merasakan kehidupan seksual anda terasa hambar, maka anda memerlukan suasana baru untuk bercinta. Kembangkan imaginasi liar anda ketika bercinta dengan pasangan anda, salah satunya adalah dengan menggunakan alat permainan seks! Ya, ada beberapa jenis mainan seks yang dijual di pasaran, yang tentunya akan menambah sensasi bercinta dan mengeratkan hubungan silaturahim antara anda dan pasangan. Tidak tahu jenis mainan seks yang boleh anda beli? Psst, GueSehat mempunyai intip untuk anda!

1. Penggetar

Vibrator adalah salah satu mainan seks yang paling biasa digunakan oleh pasangan. Vibrator boleh digunakan oleh lelaki dan wanita semasa hubungan seksual. Mainan seks ini menimbulkan getaran, yang dapat merangsang vagina atau zakar. Selain itu, penggetar juga dapat merangsang klitoris atau testis ketika menembusi.

Walau bagaimanapun, anda harus mempertimbangkan beberapa perkara sebelum membeli alat penggetar, sama ada sesuai dengan keperluan dan keinginan anda. Berikut adalah 4 perkara yang harus anda perhatikan semasa membeli alat penggetar:

  • Harga dan kualiti: Item yang lebih murah tidak selalu bermaksud lebih baik, terutamanya ketika menggunakan alat penggetar. Kami mengesyorkan memilih alat penggetar yang bebas daripada phthalates, latex, dan BPA.
  • Bentuk dan sensasi: Fikirkan bagaimana reaksi pasangan anda ketika menggunakan alat penggetar ini, kerana tidak semua orang mahukan alat semasa melakukan hubungan seks. Jadi, lebih baik berbincang dengan pasangan anda mengenai penggunaan alat penggetar. Pilih juga alat penggetar yang sesuai dengan anda dan keperluan pasangan anda.
  • Bahan: Penggetar dengan bahan silikon akan lebih selamat daripada bahan getah. Ini kerana bahan getah mengandungi phthalates, yang dilarang penggunaannya.
  • Bunyi dan getaran: Perhatikan bunyi getaran yang dihasilkan oleh penggetar. Kerana semakin kuat getaran, semakin kuat suaranya. Namun, jika alat penggetar berkualiti tinggi, suara yang dihasilkan akan terdengar lembut, bahkan tidak didengar sama sekali. Sebelum membeli, anda boleh mencubanya di tangan atau hujung hidung anda untuk mengetahui betapa sensitifnya kesan getaran.

2. Tali penutup mata dan tali tangan

Bagi anda yang menginginkan sesi seks yang lebih bersemangat dan panas di tempat tidur, maka anda dan pasangan boleh mencuba peranan dengan menggunakan penutup mata dan mengikat kedua tangan. Jadi, anda juga akan mendapat atau memberikan rangsangan yang tidak dapat anda tolak dan pasangan anda. Wah! Seperti adegan dalam filem Lima Puluh Warna Kelabu, ya.

3. Mainkan mainan

Mainan menggelitik boleh digunakan untuk pemula yang ingin mencuba sensasi melakukan hubungan seks dengan mainan seks tambahan. Anda boleh mencuba mainan menggelitik ini, yang biasanya merupakan bulu sintetik, untuk digunakan untuk menggoda pasangan anda di kawasan sensitif mereka. Hmm ..

4. Cincin ereksi

Cincin ereksi biasanya digunakan semasa hubungan seksual dengan gaya dakwah. Cincin ini akan dilekatkan pada pangkal zakar. Semasa menembusi, hujung cincin akan menghasilkan getaran di klitoris atau G-Spot. Selain itu, cincin ereksi ini boleh digunakan ketika pasangan melancap.

Mesti Berhati-hati

Tetapi menggunakan mainan seks juga mempunyai peraturan, anda tahu, geng! Sekiranya anda dan pasangan anda tidak berhati-hati dalam menggunakan alat permainan seks, maka akan ada risiko yang akan mengintai anda berdua. Inilah penjelasannya.

1. Bahaya Kimia

Sebilangan mainan seks diperbuat daripada plastik lembut, menggunakan bahan kimia yang disebut phthalates yang berbahaya bagi kesihatan. Ini kerana bahan kimia ini boleh mengganggu sistem pembiakan dan hati. Selain itu, phthalates juga boleh menyebabkan barah.

2. Penyakit kelamin

Penggunaan alat permainan seks juga dapat meningkatkan risiko penularan penyakit kelamin atau pelbagai penyakit yang menular melalui cairan tubuh. Ini kerana cairan tubuh yang dilepaskan dapat melekat pada mainan seks. Sekiranya digunakan secara bergantian, akan ada banyak virus dan bakteria yang melekat dan berpindah ke pasangan.

3. Kecederaan dan alahan

Beberapa jenis alat permainan seks boleh bergetar kerana dikendalikan oleh mesin. Sekiranya anda dan pasangan anda tidak berhati-hati ketika menggunakan alat permainan seks, maka anda berdua akan mengalami kecederaan pada kerengsaan alat kelamin atau badan lain yang bersentuhan dengan mainan seks.

Petua Menggunakan Mainan Seks

Sekiranya anda dan pasangan mahukan sensasi yang lebih panas ketika bercinta menggunakan alat permainan seks, tetapi masih selamat dan selesa, berikut adalah beberapa petua!

  • Pilih mainan seks yang bebas daripada phthalates.
  • Beli mainan seks dari pengeluar yang dipercayai.
  • Selalu gunakan kondom ketika bercinta menggunakan alat permainan seks, untuk mengurangkan risiko menularkan penyakit kelamin.
  • Basuh alat permainan seks dengan sabun dan air panas.
  • Elakkan menggunakan alat permainan seks yang sama secara bergantian.
  • Elakkan posisi seks yang terdedah dan terlalu keras semasa menggunakan alat permainan seks.

Jadi, tidak mengapa jika anda ingin menggunakan alat permainan seks semasa melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, selagi anda berdua telah membincangkan jenis mainan seks apa yang ingin anda gunakan dan periksa kualiti mainan seks tersebut sebelum membeli. Ingat, tidak ada salahnya mencuba perkara baru dengan pasangan anda. Sebenarnya, kehidupan seks anda tidak akan membosankan. Semoga berjaya!

Baca juga: Ingin melakukan hubungan seks dengan pasangan? Ketahui Etika dan Petua Pertama