Kambuhan Ulser? Gunakan Ubat PPI!

Apa yang biasa anda gunakan ketika ulser kambuh? Bagi anda yang mempunyai penyakit ulser, anda mungkin sudah biasa dengan ubat-ubatan dengan kelas ini Inhibitor Pam Proton (PPI). Ubat ini boleh digunakan sebagai ubat ulser kerana ia adalah sejenis ubat yang mampu mengurangkan asid perut dengan menghalang pembentukan asam lambung untuk jangka waktu yang cukup lama. Ubat kelas PPI ini mempunyai kesan yang lebih kuat daripada ubat ulser lain seperti antasid dan penyekat H2 (cimetidine, ranitidine, famotidine). Ubat ini juga boleh digunakan jika anda mengalami bisul kronik (sederhana-berat), sementara untuk bisul ringan anda masih boleh menggunakan antasid atau penyekat H2.

Apakah beberapa contoh ubat kelas PPI?

Dadah yang boleh dikelaskan sebagai proton pump inhibitor (PPI) adalah ubat yang mengandungi bahan-bahan tertentu seperti omeprazole, esomeprazole, rabeprazole, pantoprazole dan lansoprazole.

Bilakah Anda Perlu Mengambil Dadah PPI?

Kelas ubat ini mempunyai jangka masa tindakan 24 jam setelah diambil. Atas sebab ini, jika anda ingin mengambil ubat ini, disarankan untuk meminumnya sekali sehari 1 jam sebelum makan untuk merawat ulser.

Apakah Kesan Sampingan Yang Boleh Disebabkan oleh Ubat PPI?

Kesan sampingan dari ubat ini sebenarnya jarang berlaku, tetapi biasanya sesetengah orang akan mengalami kesan ringan seperti sakit kepala, cirit-birit, sembelit, dan sakit perut.

Bolehkah Dadah PPI Dimakan Bersama Dadah Lain?

PPI boleh mengubah tindakan beberapa ubat, misalnya ubat diazepam, phenytoin, warfarin dan clopidogrel. Sekiranya anda dinasihatkan untuk mengambil ubat ini dan ingin mengambil kelas ubat ini, anda harus terlebih dahulu berunding mengenai masa untuk membawa ubat tersebut kepada ahli farmasi atau doktor anda. Ini supaya ubat yang diambil tidak mengalami interaksi sehingga boleh memberikan kesan yang diinginkan.

Adakah Wanita Hamil Dibolehkan Mengambil Dadah PPI?

Kami mengesyorkan agar penggunaan ubat-ubatan kelas PPI yang akan dimakan oleh wanita hamil perlu berunding terlebih dahulu dengan doktor atau ahli farmasi terdekat. Sebelum mengambil ubat tertentu tidak boleh cuai. Anda perlu mengetahui terlebih dahulu kandungan, kesan sampingan, dan faedah yang dapat diperoleh dari ubat ini, termasuk jenis ubat PPI. Sekiranya anda menghidap gastritis kronik, ubat jenis ini boleh digunakan tetapi anda masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.