Apa yang menyebabkan tekak gatal dan bagaimana merawatnya

Siapa yang tidak pernah merasakan gatal tekak? Keadaan ini sangat biasa, terutamanya jika anda menghidap selesema atau mempunyai alahan tertentu. Tekak gatal juga boleh menjadi tanda awal jangkitan bakteria.

Terdapat banyak penyebab kerongkong gatal. Sekiranya anda masih tidak mengetahui punca kerongkong gatal yang anda rasakan, perhatikan maklumat mengenai penyebab kerongkong gatal di bawah ini!

Sebab

Rhinitis alahan

Rinitis alergi adalah salah satu penyebab kerongkong gatal yang paling biasa. Penyakit ini disebabkan oleh reaksi berlebihan badan terhadap alergen atau bahan yang biasanya tidak berbahaya, seperti debu atau rumput. Tubuh akan mengeluarkan histamin, bahan kimia semula jadi untuk menangkal alergen. Walau bagaimanapun, bahan kimia ini juga menyebabkan perkara seperti bersin dan tekak gatal.

Alahan makanan

Reaksi alergi terhadap makanan berlaku apabila tubuh anda bertindak balas terhadap makanan tertentu. Reaksi biasanya mula muncul beberapa minit atau beberapa jam setelah makan makanan. Reaksi alahan biasanya ringan dengan gejala seperti tekak atau mulut gatal. Walau bagaimanapun, alergi ini juga boleh mengancam nyawa. Makanan yang sering menjadi penyebab alahan adalah kacang, telur, atau susu.

Alahan Perubatan

Ramai orang alah kepada beberapa ubat perubatan termasuk penisilin dan antibiotik lain. Biasanya, jenis alergi ini berbeza dari ringan hingga mengancam nyawa. Gejalanya juga termasuk tekak gatal sejurus selepas mengambil ubat tertentu.

Jangkitan bakteria

Sakit tekak atau radang amandel akibat jangkitan bakteria biasanya bermula dengan tekak gatal sebelum mengalami sakit tekak yang teruk. Gejala serupa dengan selesema dan demam, yang disebabkan oleh virus.

Namun, jika demam atau selesema, sakit tekak yang anda rasakan hanya ringan. Sekiranya anda mempunyai jangkitan bakteria, sakit tekak akan menjadi lebih teruk dan disertai oleh demam, sakit badan, dan sakit dada.

Kekeringan

Dehidrasi berlaku apabila badan anda kehilangan banyak air tetapi mengambil sedikit. Dehidrasi sering berlaku pada musim panas, selepas bersenam, atau ketika anda sakit. Kekeringan boleh menyebabkan mulut kering. Keadaan ini juga boleh menyebabkan tekak gatal.

Asid perut

Penyakit Gastroesophageal Reflux (GERD) juga boleh menyebabkan sakit tekak, terutamanya jika penyakit ini kronik. Penyakit ini disebabkan oleh asid perut naik dari perut ke saluran pencernaan.

Gejala asid perut pada amnya bukan sekadar tekak yang gatal. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mempunyai keadaan refluks senyap, di mana orang yang mempunyai asid perut hanya merasakan kerongkong yang sangat gatal, tetapi tidak merasakan gejala utama seperti rasa terbakar di perut yang biasanya dirasakan oleh orang yang mempunyai asid perut pada umumnya.

Tekak Gatal Boleh Dirawat Di Rumah!

Untuk merawat tekak gatal, anda boleh mengambil ubat semula jadi yang boleh anda buat di rumah atau ubat-ubatan yang boleh anda dapatkan dari farmasi terdekat. Berikut adalah rawatan yang paling biasa untuk tekak gatal:

 • Satu sudu madu
 • Gargle air garam
 • semburan hidung
 • Lozenges yang memberikan kesan penyejukan pada tekak
 • Teh panas dicampurkan dengan lemon dan madu

Cara Mencegah Tekak Gatal

Sekiranya anda sering merasa gatal di tekak, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkannya. Perkara-perkara ini juga berbeza-beza, bergantung kepada penyebab kerongkong tekak. Bukan sahaja sudah terbukti, tetapi doktor juga sangat mengesyorkan langkah-langkah ini untuk mengurangkan risiko terkena tekak gatal:

 • Berhenti merokok
 • Minum banyak air
 • Elakkan kafein dan alkohol
 • Basuh tangan anda dengan kerap semasa memasuki musim selesema
 • Elakkan membuka tingkap atau meninggalkan rumah terlalu kerap ketika memasuki musim alergi

Bilakah Anda Perlu Berjumpa dengan Doktor?

Sebenarnya, jika hanya tekak gatal biasa, anda tidak perlu berjumpa doktor. Lebih-lebih lagi, biasanya tekak gatal sangat mudah disembuhkan jika anda mengambil langkah penyembuhan seperti di atas. Namun, anda harus berjumpa doktor sekiranya tekak gatal yang anda rasakan tidak hilang lebih dari 10 hari, menjadi lebih teruk, dan tidak sembuh walaupun anda telah mengambil langkah penyembuhan. Anda juga harus berjumpa doktor sekiranya tekak gatal anda disertai dengan gejala berikut:

 • Sukar bernafas
 • Mengi
 • Ruam gatal
 • Bengkak muka
 • Sakit tekak yang teruk
 • Demam
 • Sukar ditelan

Gejala ini kemungkinan besar memerlukan rawatan perubatan seperti antibiotik dan rawatan perubatan khas untuk alahan.