Perbezaan Antara Depresi dan Bipolar - GueSehat

Depresi dan gangguan bipolar adalah dua keadaan mental yang sering dianggap sama, tetapi sebenarnya berbeza. Walau bagaimanapun, mendiagnosis kemurungan dan gangguan bipolar memerlukan masa. Jadi, apakah perbezaan antara kemurungan dan gangguan bipolar yang perlu anda ketahui?

Apa itu Depresi?

Sebelum mengetahui perbezaan antara kemurungan dan gangguan bipolar, anda harus terlebih dahulu mengetahui maksud kemurungan dan gangguan bipolar, geng. Depresi adalah gangguan mood yang boleh mencetuskan perasaan yang melampau, seperti kesedihan yang berlarutan dan boleh mengganggu tidur atau selera makan.

Orang yang mengalami kemurungan juga mungkin merasa letih hingga mengganggu kehidupan seharian mereka. Sebenarnya terdapat beberapa jenis kemurungan. Apabila kemurungan berlangsung lebih dari 2 tahun, keadaan ini juga dikenali sebagai gangguan kemurungan berterusan .

Sementara itu, jika kemurungan berlaku setelah melahirkan, keadaannya dipanggil kemurungan selepas bersalin . Sekiranya anda mengalami kemurungan pada musim atau cuaca tertentu dan berakhir pada musim atau cuaca tertentu, keadaan itu dipanggil gangguan afektif bermusim.

Apabila seseorang mengalami tempoh kemurungan, dia mungkin mengalami gejala berikut selama 2 minggu atau lebih:

 • Sedih, putus asa, tidak berdaya, dan merasa kekosongan.
 • Rasa pesimis dan bersalah.
 • Kekurangan minat terhadap perkara yang biasanya mereka gemari.
 • Insomnia atau tidur lebih kerap dan lebih kerap.
 • Kekurangan tumpuan.
 • Terlalu banyak atau terlalu sedikit untuk dimakan.
 • Sakit kepala dan pelbagai kesakitan lain.
 • Mempunyai pemikiran untuk membunuh diri dan ingin mengakhiri hidup.

Apa itu Gangguan Bipolar?

Orang yang mengalami gangguan bipolar mengalami kenaikan emosi atau perubahan mood yang melampau. Gangguan bipolar terbahagi kepada 2 jenis, iaitu gangguan bipolar I dan II. Orang dengan gangguan bipolar I mengalami mania, sedangkan mereka yang mengalami gangguan bipolar II mengalami hipomania.

Mereka yang mempunyai mania teruk boleh mencetuskan khayalan dan halusinasi. Mania biasanya berlangsung selama seminggu dan cukup sengit. Orang yang mengalami mania mungkin memerlukan rawatan di hospital. Sementara itu, hypomania berlangsung sekurang-kurangnya 4 hari dan keadaannya tidak terlalu teruk.

Orang yang mengalami gangguan bipolar dan mengalami mania mungkin mengalami gejala, seperti kegembiraan yang tidak terkawal, kebahagiaan yang melampau, mudah marah dan kegelisahan yang melampau, kesukaran untuk fokus, terlalu yakin, terus berfikir, tidak tidur sama sekali, dan bahkan mencederakan diri sendiri.

Hypomania adalah bentuk mania yang lebih ringan dan gejala boleh merangkumi perasaan sangat gembira, mudah marah, terlalu yakin, bercakap lebih banyak daripada biasa, mempunyai keinginan yang lebih kuat untuk melakukan hubungan seks daripada biasa, dan sukar tidur.

Perbezaan Antara Depresi dan Gangguan Bipolar

Oleh itu, agar tidak salah faham lagi, berikut adalah perbezaan antara kemurungan dan gangguan bipolar yang perlu anda ketahui!

 • Orang yang didiagnosis dengan gangguan bipolar I mengalami sekurang-kurangnya satu tempoh mania, tetapi mereka mungkin tidak pernah mengalami tempoh kemurungan.
 • Orang yang didiagnosis dengan gangguan bipolar II mengalami sekurang-kurangnya satu tempoh hipomania diikuti dengan tempoh kemurungan.
 • Orang yang didiagnosis dengan kemurungan tidak mengalami mania atau hipomania, begitu juga orang yang mengalami gangguan bipolar.

Gangguan bipolar tidak selalu mudah didiagnosis. Anda mungkin perlu berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri beberapa kali untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Perkara lain untuk mengetahui perbezaan antara kemurungan dan gangguan bipolar adalah bagaimana doktor merawat keadaannya.

Psikiatri boleh menetapkan ubat antidepresan bagi mereka yang mengalami kemurungan. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh mencetuskan keadaan 'mania' pada mereka yang mengalami gangguan bipolar. Orang yang mengalami gangguan bipolar biasanya akan diberi ubat antipsikotik dan ubat untuk menstabilkan mood mereka.

Sekarang, anda tahu perbezaan antara kemurungan dan gangguan bipolar, bukan? Oleh itu, untuk mengetahui sama ada anda mengalami kemurungan atau gangguan bipolar, pastikan anda berjumpa dengan pakar psikiatri atau psikologi terlebih dahulu. Jangan biarkan diri anda membuat diagnosis sendiri.

Oh ya, jika anda ingin mencari ahli psikologi di sekitar anda, jangan ragu untuk menggunakan ciri Direktori Pengamal di GueSehat.com. Ayuh, cuba ciri-ciri dan cari ahli psikologi yang berdekatan dengan lokasi anda!

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. 2019. Perbezaan antara bipolar dan kemurungan .

Berita Perubatan Hari Ini. 2019. Apa itu mania dan hypomania?

Garis Kesihatan. 2016. Apa yang Harus Anda Ketahui Mengenai Depresi vs. Gangguan bipolar .