Kebaikan Soy Soya untuk Kanak-kanak | Saya sihat

Seiring bertambahnya usia, pemakanan mereka tidak hanya diperoleh dari susu ibu. Oleh itu, mereka memerlukan makanan dan minuman pelengkap untuk penyusuan (MPASI) sejak berumur 6 bulan, salah satunya adalah susu lembu.

Malangnya, tidak semua kanak-kanak dapat menerima dan mengambil susu lembu dengan mudah. Sebahagian daripada mereka tidak toleran terhadap laktosa. Sekiranya ini berlaku pada si kecil, memberinya susu kedelai mungkin merupakan pilihan terbaik. Jadi, apa faedah susu soya untuk kanak-kanak? Adakah sebaik susu jenis lain?

Apa itu Susu Soya?

Susu kedelai adalah minuman berprotein tinggi dan berasaskan tumbuhan yang diperbuat daripada kacang soya. Proses pembuatannya dimulakan dengan kacang soya direndam, digiling, kemudian direbus dan ditapis untuk menghasilkan cecair putih berkrim.

Susu kedelai mengandungi sejumlah vitamin, seperti tiamin, folat, riboflavin, serta vitamin D, E, dan K. Susu kedelai rendah lemak, bebas kolesterol, dan rendah sodium. Sebenarnya, susu kedelai tidak mengandungi laktosa, jadi ia selamat untuk kanak-kanak yang tidak toleran terhadap laktosa.

Khasiat Susu Soya untuk Kanak-kanak

Susu kedelai boleh menjadi pilihan yang baik untuk kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun yang tidak toleran laktosa atau alergi terhadap susu lembu. Susu kedelai kaya dengan protein, zat besi, dan pelbagai vitamin penting untuk menyokong perkembangan anak.

Susu kedelai juga rendah lemak, yang berguna untuk membantu mengekalkan berat badan ideal anak. Manfaat ini sangat baik untuk menurunkan risiko masalah jantung dan kegemukan di kemudian hari. Kandungan serat yang tinggi dalam susu kedelai juga dapat membantu bayi mengelakkan masalah usus dan cirit-birit.

Sekiranya bayi dilahirkan dengan galaktosemia, keadaan yang diwarisi di mana tubuh tidak dapat memecah glukosa, maka memberi susu kedelai dapat menjadi penyelesaian. Selain itu, minum susu kedelai yang diperkaya juga memastikan bahawa dia mendapat pengambilan kalsium yang mencukupi. Ini kerana susu kedelai yang diperkaya mengandungi vitamin D, yang membantu penyerapan kalsium.

Susu Soya atau Susu Lembu, Mana Yang Lebih Baik?

Susu kedelai mempunyai faedah tertentu yang tidak dimiliki susu lembu. Susu kedelai mengandungi lebih sedikit lemak dan gula daripada susu lembu. Susu soya juga bebas kolesterol. Selain itu, berbanding susu lembu, susu kedelai adalah sumber zat besi dan serat yang kaya.

Sebaliknya, ini tidak bermaksud susu lembu tidak memberi manfaat untuk si kecil anda. Susu lembu juga mempunyai manfaat tertentu yang tidak dapat diperoleh dari susu kedelai, seperti vitamin A dan B12. Di samping itu, walaupun kedua-dua jenis susu mempunyai kandungan kalsium yang sama, susu kedelai ternyata mengandungi fitat, sebatian semula jadi yang dapat mengurangkan penyerapan kalsium oleh tubuh. Dalam kes ini, susu lembu tidak memilikinya, jadi kandungan kalsium susu lembu akan lebih mudah diserap oleh badan.

Susu lembu juga mempunyai lemak baik yang diperlukan oleh badan untuk menyokong pertumbuhan anak-anak. Sebenarnya, kandungan protein dalam susu lembu sebenarnya sedikit lebih banyak daripada susu kedelai. Walaupun begitu, susu kedelai juga merupakan sumber protein yang baik, sehingga dapat digunakan sebagai pengganti susu lembu.

Pemberian susu kedelai kepada anak-anak harus disertai dengan pengambilan makanan lain yang mempunyai kandungan kalsium yang tinggi. Ini kerana susu kedelai hanya membekalkan sejumlah kecil kalsium.

Petua Memberi Susu Kedelai kepada Kanak-kanak

Agar si kecil anda masih dapat pengambilan nutrien yang optimum, pastikan anda menyediakan susu soya dengan petua berikut:

1. Perhatikan pengambilan kalsium anda

Kalsium sangat penting untuk perkembangan tulang dan gigi yang kuat pada kanak-kanak. Malangnya, susu soya mengandungi kalsium yang sangat sedikit. Oleh itu, untuk memastikan keperluan kalsium kanak-kanak dipenuhi, berikan anak-anak jenis makanan lain yang kaya dengan kalsium.

2. Gunakan susu soya sebagai pengambilan tambahan, bukan pengganti

Daripada hanya memberi susu kedelai kepada anak kecil anda, gunakan susu kedelai sebagai tambahan kepada susu ibu atau susu lembu selagi dia tidak bertoleransi laktosa. Kaedah ini dapat memastikan bahawa kanak-kanak mendapat keperluan pemakanan yang optimum.

3. Beri sedikit demi sedikit

Untuk memastikan si kecil anda tidak mempunyai alergi terhadap susu kedelai, berikan perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit, kemudian perhatikan kesan sampingannya. Sekiranya anda melihat tanda-tanda alahan pada anak kecil anda, segera bawa dia ke doktor.

Susu kedelai boleh menjadi pilihan tepat bagi anak kecil anda yang tidak toleran terhadap laktosa. Walaupun begitu, kerana kandungan kalsium rendah, anda mungkin perlu mempertimbangkan pengambilan makanan lain untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka, ya. (TAS)

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Susu Soya untuk Bayi - Manfaat dan Kesan Sampingan".