Perbezaan Antara Kehamilan Ektopik dan Kehamilan Anggur | Guesehat.com

Ibu, kehamilan ektopik dan kehamilan molar adalah dua keadaan yang mempunyai simptom yang hampir serupa. Kedua-duanya menunjukkan hasil dan kesan yang sama, iaitu pendarahan dan sakit di perut. Namun, ada perbezaan antara keduanya.

Setiap Ibu yang mengandung, terutamanya mereka yang hamil untuk pertama kalinya, atau yang sedang bersiap untuk hamil, tidak ada salahnya mengetahui kedua-dua keadaan ini yang biasa dialami oleh wanita hamil, sehingga anda mengetahui tanda-tanda dan simptomnya!

Baca juga: Ibu, Suami Boleh Mengalami Gejala Kehamilan Terlalu, Anda Tahu!

Perbezaan antara Kehamilan Ektopik dan Kehamilan Anggur

Kehamilan ektopik dan kehamilan anggur adalah istilah yang sering kita dengar. Walau bagaimanapun, mereka adalah dua keadaan yang berbeza, Ibu. Inilah penjelasan lengkapnya:

Ektopik Mengandung

Mungkin istilah kehamilan jarang didengar oleh kita daripada hamil dengan anggur, tetapi ternyata cukup banyak ibu yang mengalami keadaan ini dan tidak memahami keadaan sebenarnya.

Kehamilan ektopik menurut sains perubatan ditakrifkan sebagai kehamilan di luar rahim. Keadaan ini berlaku apabila telur yang disenyawakan tidak bergerak dan berkembang di rahim, tetapi tetap berada di dalam tiub fallopio. Atas sebab ini, kehamilan disebut kehamilan di luar rahim.

Secara amnya, proses kehamilan berlaku apabila telur yang disenyawakan di tiub fallopio, bergerak dan berkembang di rahim. Telur melekat pada dinding rahim, kemudian berkembang menjadi janin dan hidup melalui sokongan plasenta ibu. Tetapi, apabila telur tidak bergerak dan berkembang di luar rahim, ia boleh membahayakan nyawa janin.

Sebenarnya, 1 dari 50 wanita hamil yang mengalami kehamilan ektopik ini. Kehamilan ektopik dapat dikesan dengan ultrasound pada minggu-minggu pertama kehamilan. Sekiranya anda merasa pelik dengan keadaan kehamilan yang tidak wajar, anda harus segera berjumpa pakar sakit puan.

Faktor Risiko untuk Kehamilan Ektopik

Setelah berusaha menjalani kehidupan yang sihat dengan mengambil cukup serat dan melakukan senaman secara teratur, apakah itu cukup untuk mencegah kehamilan ektopik? Sudah tentu tidak! Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebagai faktor risiko kehamilan ektopik.

 • Kehamilan berlaku semasa anda masih menggunakan kontraseptif peranti intrauterin (IUD).
 • Mempunyai sejarah penyakit kelamin, seperti klamidia dan gonorea.
 • Pernah menghidap salpingitis, atau penyakit radang pelvis.
 • Mengalami masalah pada tiub fallopio.
 • Pernah menjalani pembedahan ektopik atau luka akibat endometriosis.
 • Telah menjalani pembedahan pensterilan.
 • Mengambil ubat kesuburan, biasanya bagi Ibu yang menjalani IVF atau IVF persenyawaan in vitro.
 • Mempunyai gaya hidup yang tidak sihat sebelum hamil, seperti merokok.
 • Penggunaan diethylstilbestrol semasa kehamilan.

Gejala Kehamilan Ektopik

Tidak perlu panik jika anda sedang menjalani kehamilan pada trimester pertama dan membaca artikel mengenai masalah kehamilan. Semasa mengandung Ibu adalah normal dan tidak menunjukkan gejala yang ketara, anda harus menenangkan fikiran agar tidak menjadi tekanan.

Adakah anda tahu bahawa tekanan juga mencetuskan pelbagai masalah kehamilan? Sebaiknya perhatikan gejala berikut yang pasti merupakan tanda kehamilan ektopik.

 • Pendarahan faraj ringan.
 • Mual dan muntah yang kerap.
 • Sakit di bahagian bawah abdomen.
 • Kekejangan perut sekali-sekala.
 • Sakit di satu bahagian badan.
 • Selalunya berasa pening atau lemah.
 • Sakit di kawasan tertentu, seperti bahu dan leher.
 • Kemungkinan pengsan atau tidak sedar.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih keadaan di atas, anda harus berjumpa pakar sakit puan dengan segera. Jangan tunggu sehingga gejala bertambah buruk, kerana ia akan memberi kesan pada rawatan yang juga semakin sukar. Untuk itu, berjaga-jaga dengan perubahan yang tidak wajar yang dialami oleh badan anda.

Baca juga: Endometriosis, masalah yang boleh menyukarkan kehamilan

Anggur Hamil

Keadaan anggur hamil sering ditafsirkan sebagai kehamilan kosong. Secara ilmiah, pemahaman ini betul, cuma definisi itu tidak kosong tetapi gagal. Kegagalan ini berlaku kerana proses persenyawaan yang tidak sempurna, terutamanya apabila telur yang disenyawakan tidak tumbuh dan berkembang menjadi janin.

Sedikit berbeza dengan kehamilan ektopik, kehamilan anggur adalah gangguan yang termasuk dalam masalah kehamilan. Dalam perkembangannya, telur yang disenyawakan tidak berkembang menjadi janin, tetapi bergumpal bersama dengan plasenta yang tidak sepenuhnya terbentuk menjadi sejenis sista. Kista ini pada pandangan pertama kelihatan serupa dengan anggur, jadi keadaan ini disebut sebagai kehamilan anggur.

Pada pandangan pertama, mengandung anggur mempunyai simptom yang sama dengan kehamilan biasa. Inilah sebabnya mengapa banyak kes kehamilan anggur tidak dikesan lebih awal. Namun, ketika berlanjutan, gejala berikut muncul, seperti pendarahan faraj, terutama pada trimester pertama kehamilan, mual dan muntah yang teruk, pelepasan seperti sista melalui faraj, dan sakit pelvis yang kerap.

Faktor Risiko untuk Anggur Hamil

Keadaan anggur hamil, tentu saja, bukan tanpa tanda. Ibu dapat mengesannya lebih awal dan menghalangnya daripada berlaku. Melalui faktor inilah, anda dapat mencegahnya, terutamanya jika anda sedang bersiap untuk hamil.

 • Umur wanita hamil juga mempunyai kesan, anda tahu! Berhati-hatilah jika anda ketika ini berusia lebih dari 40 tahun dan bersiap untuk hamil, kerana bukan sahaja keadaan badannya yang menurun dari segi kualiti, tetapi juga risiko keguguran lebih besar.
 • Mengalami kehamilan arak adalah 6 hingga 12 kali lebih mungkin mengalaminya lagi pada kehamilan berikutnya daripada kehamilan biasa.
 • Hati-hati jika anda berasal dari etnik Taiwan, Filipina, dan Jepun kerana menurut penyelidikan, kebanyakan kes kehamilan dengan anggur dialami oleh wanita di negara-negara ini.
 • Pernah mengalami keguguran.

Rawatan untuk Kehamilan Ektopik dan Kehamilan Anggur

Sekiranya kehamilan ektopik atau kehamilan anggur disahkan, satu-satunya cara untuk mengatasinya adalah dengan membuangnya (kuretage). Kaedah ini dianggap paling berkesan, kerana dapat mencegah risiko komplikasi. Selepas itu, doktor terus memantau tahap hormon HCG, yang dilakukan setiap 2 minggu selama setengah hingga 1 tahun.

Fungsinya adalah untuk memastikan bahawa tidak ada sel yang tidak normal yang tumbuh kembali di dalam badan ibu dan untuk memantau kehadiran gejala penyakit trofoblastik. Sekiranya terdapat tanda-tanda penyakit ini, biasanya akan segera dirawat melalui kemoterapi. (UH)

Baca juga: Walaupun Pelik, Ini 8 Perubahan pada Faraj Semasa Kehamilan!

Sumber:

WebMD. Apakah Kehamilan Molar?.

WebMD. Kehamilan Ektopik (Extrauterine).


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found