Sekiranya Pergerakan Janin Melambat | saya sihat

Pada trimester kedua kehamilan, bayi akan mula membesar. Itulah sebabnya, semasa anda hamil 16 minggu, anda sudah dapat merasakan pergerakan bayi dalam kandungan. Walaupun biasanya, wanita hamil akan merasakan pergerakan bayi ketika rahim berumur 18 hingga 24 minggu. Sekiranya ini adalah kehamilan pertama anda, anda mungkin tidak menyedari pergerakan bayi anda sehingga anda hamil lebih dari 20 minggu.

Pergerakan bayi di dalam rahim dikenali sebagai pergerakan janin atau menendang. Apa yang perlu anda ketahui ialah, pergerakan bayi di dalam rahim boleh berubah seiring dengan kehamilan anda, anda tahu! Yang pasti, pada trimester kedua kehamilan, bayi mula bergerak dan berkembang. Namun, tidak ada jumlah pergerakan normal yang tepat yang harus anda rasakan kerana setiap bayi berbeza. Jangan penasaran, mari kita ketahui bagaimana bayi anda bergerak dalam rahim.

Baca juga: 7 Fakta Menarik mengenai Tendangan Bayi di dalam kandungan

Pergerakan janin di rahim adalah tanda mereka sihat

Dari 18 hingga 24 minggu, anda akan merasakan bayi anda bergerak lebih kerap dan lebih kerap. Selepas 32 minggu, pergerakan akan tetap sama sehingga anda melahirkan. Tidak benar bahawa bayi bergerak kurang menuju kehamilan. Wanita hamil harus terus merasakan bayi bergerak semasa bersalin dan melahirkan. Oleh itu, anda mesti mengenali tendangan dan pergerakan normal bayi dalam kandungan.

Sekiranya anda bimbang tentang kelambatan, berhenti, atau perubahan pergerakan bayi anda, segera hubungi pakar obstetrik anda untuk mengetahui apa yang berlaku. Namun, pergerakan bayi di dalam rahim adalah tanda bahawa mereka sihat. Sekiranya bayi tidak bergerak atau mengalami perubahan, itu boleh menjadi tanda bahawa bayi itu tidak sihat. Ibu mesti mendapatkan rawatan secepat mungkin untuk menyelamatkan nyawa bayi dalam kandungan.

Semasa trimester kedua kehamilan, bayi tidak hanya bergerak, tetapi juga mengalami pertumbuhan. Pada awal trimester kedua, bayi hanya berukuran 7.3 sentimeter dan berat 0.81 auns. Apabila usia kehamilan mencapai 27 minggu, janin akan tumbuh hingga 36.5 sentimeter dan berat 0.8 kg. Pengukuran dibuat berdasarkan benjolan di perut atau jarak dari tulang kemaluan ke bahagian atas perut anda.

Pengukuran diambil sebagai cara untuk memastikan bayi membesar. Apabila usia kehamilan mencapai 16 minggu, tali pusat berkembang sepenuhnya. Pada minggu ke-18, mereka sudah dapat mendengar. Denyutan jantung ibu adalah suara yang mereka dengar. Pada usia 25 minggu hamil, mereka akan merespon suara Ibu anda, sehingga akhirnya, pada akhir trimester kedua, mereka akan mendengar suara Ayah anda.

Itulah sebabnya penting bagi ibu dan ayah untuk mula bercakap dengan bayi mereka pada trimester kedua kehamilan. Dan, jangan lupa untuk memainkan lagu Mums and Dads kegemaran anda juga!

Baca juga: Ketahui Pergerakan Janin pada Wanita Hamil dengan Keadaan Obesiti

Api Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Pergerakan Janin Lambat?

Ibu mungkin kurang menyedari pergerakan bayi di dalam rahim ketika sibuk. Selain itu, jika plasenta berada di depan rahim, tidak mudah bagi ibu hamil untuk merasakan pergerakan bayi.

Sekiranya punggung bayi anda terbaring di hadapan rahim anda, anda mungkin merasa kurang bergerak berbanding jika punggungnya terbaring di sebelah punggung anda. Tetapi jangan menganggap bahawa inilah sebabnya anda tidak dapat merasakan pergerakan bayi anda.

Bolehkah anda membuat bayi anda yang belum lahir? Tidak. Ibu tidak boleh membuat bayi dalam kandungan bergerak. Walaupun anda fikir anda dapat mengesan degup jantung bayi, itu tidak bermakna bayi itu baik-baik saja! Ibu perlu menjalani pemeriksaan oleh pakar sakit puan atau bidan dengan mesin kardiotokografi.

Kehamilan kurang dari 24 minggu:

  • Hubungi bidan atau pakar obstetrik anda jika anda tidak merasakan bayi anda bergerak selama 24 minggu. Mereka akan memeriksa degupan jantung bayi anda di rahim. Selain itu, ibu mungkin melakukan imbasan ultrasound dan kemungkinan besar dirujuk ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Pada usia kehamilan 24 hingga 28 minggu:

  • Segera hubungi bidan atau pakar kebidanan anda kerana kemungkinan besar anda akan menjalani pemeriksaan antenatal lengkap yang merangkumi pemeriksaan ukuran rahim, mengukur tekanan darah dan ujian air kencing untuk menentukan tahap protein anda. Sekiranya ukuran rahim lebih kecil atau lebih besar dari yang dijangkakan, ada kemungkinan anda akan melakukan imbasan ultrasound untuk memeriksa pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Umur kehamilan lebih dari 28 minggu:

  • Segera hubungi pakar obstetrik atau bidan anda. Ibu akan menjalani pemeriksaan antenatal yang lengkap, di mana degupan jantung bayi akan dipantau untuk menentukan kesihatannya. Pemeriksaan degupan jantung bayi dilakukan dengan monitor kardiotokograf. Imbas ultrasound Ini dapat dilakukan jika rahim anda lebih kecil atau lebih besar dari yang dijangkakan, anda mempunyai kehamilan berisiko tinggi, degupan jantung bayi anda normal tetapi pergerakannya perlahan atau berkurang.
Baca juga: Menghitung Tendangan Janin Penting, Anda Tahu!

Rujukan:

Tommy. Pergerakan bayi semasa mengandung

senarai bayi. Trimester Kedua Kehamilan