Perkara yang berlaku pada badan semasa tidur | saya sihat

Tidur adalah prosedur semula jadi dalam badan yang bertujuan untuk menyahtoksin dan menjana semula sel. Secara semula jadi, jika tidur membuat kita tidak sedar untuk jangka masa yang panjang, ya, geng. Namun, pernahkah anda memikirkan apa yang sebenarnya berlaku di dalam badan anda ketika anda tidur? Soalan ini selalu dianggap menarik oleh para saintis.

Banyak pakar berusaha untuk mendedahkan lebih banyak mengenai proses dan faedah aktiviti tidur untuk kesihatan. Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: 7 Tabiat Sihat Sebelum Tidur

10 Perkara Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Tidur

Guys, inilah yang berlaku pada badan ketika kita sedang tidur:

1. Lumpuh Otot

Ketika memasuki fasa Rapid Eye Movement (REM), yang merupakan keadaan tidur terdalam ketika mata bergerak dengan cepat di belakang kelopak mata, otot-otot lumpuh. Untuk seketika, sangat sukar bagi kita untuk bergerak. Terdapat gangguan tidur yang menyebabkan kelumpuhan badan berterusan selama beberapa saat atau beberapa minit setelah terbangun. Lumpuh saraf ini dialami oleh orang yang mengalami gangguan narkolepsi. Gangguan tidur yang gejala awalnya dicirikan oleh rasa mengantuk yang tidak tertahankan pada siang hari, kemudian berlanjutan dengan serangan tidur secara tiba-tiba tanpa mengira waktu dan tempat.

2. Bola Mata Bergerak dengan Kelajuan Penuh

Semua peringkat tidur bertujuan untuk menyuburkan otak dan merehatkan badan. Terdapat 5 peringkat tidur. Antara tahap satu demi satu membawa otak ke keadaan bawah sedar yang lebih dalam. Sekiranya peringkat ke-5 telah dilalui, peringkat yang lain akan dilangkau lagi. Fasa terakhir (fasa Pergerakan Mata Cepat) adalah sesi yang paling aktif yang akan bermula sekitar 60 hingga 90 minit setelah tertidur. Pada tahap ini, murid akan bergerak cepat-cepat ke belakang kelopak mata tanpa anda menyedarinya, kerana fikiran anda tertumpu pada mimpi.

3. Hormon Pertumbuhan Dikeluarkan

Hormon pertumbuhan manusia (Hormon Pertumbuhan Manusia atau hormon HGH), bertanggungjawab untuk membiarkan tulang, otot, dan saraf tumbuh semula. Semasa anda tidur, produktiviti bahan kimia ini berfungsi di seluruh badan anda. Proses ini banyak menyumbang kepada penyembuhan luka dan pertumbuhan semula sel. Apabila anda masih muda, hormon HGH meningkatkan pertumbuhan dan mempunyai kesan sampingan positif untuk kesihatan badan. Inilah sebab mengapa terdapat kajian yang menyatakan bahawa ketinggian dapat meningkat ketika kita tidur.

4. Tekak Sempit

Semasa tidur, otot-otot yang menahan tekak anda terbuka selepas anda bangun. Ini adalah keadaan yang menyebabkan seseorang berdengkur. Walaupun aktiviti berdengkur dapat terjadi disebabkan oleh faktor lain, seperti gangguan pada saluran hidung dan sakit tekak.

5. Gigi berceloteh

Fenomena ini disebut Bruxism. Tidak semua orang mengalaminya, tetapi beberapa orang bangun dengan kesakitan rahang yang luar biasa. Ini berlaku kerana gigi mengisar sepanjang malam tanpa sedar ketika dia sedang tidur. Asal Bruxism berkait rapat dengan keadaan morfologi, kerana rahang yang tidak sejajar. Secara psikologi, bruxism adalah cara untuk melepaskan tekanan dan tekanan emosi yang terkumpul pada waktu siang. Namun, para pakar belum dapat menentukan mengapa kebiasaan ini dapat terjadi di beberapa kalangan.

Baca juga: 4 Faktor Yang Mempengaruhi Tidur Anda

6. Menurunkan Tekanan Darah

Denyutan jantung turun antara 10 dan 30 degupan seminit ketika kita sedang tidur nyenyak. Peredaran pernafasan juga berjalan lebih perlahan. Kedua-dua perkara ini memberi kesan yang besar pada sistem peredaran darah dalam badan sehingga menjadikan minda lebih tenang dan santai semasa tidur.

Semasa rehat, darah mengalir dari otak, melonggarkan arteri dan menjadikan anggota badan lebih besar. Sel dan tisu yang terurai untuk menghasilkan sisa toksik juga menjadi kurang aktif semasa tidur. Proses ini memberi peluang kepada rangkaian yang rosak untuk dibina semula.

7. Kerangsangan Seksual Meningkat Secara Spontan

Lelaki dan wanita merasakan gairah seksual ketika tidur. Fenomena ini berlaku apabila aktiviti otak mencapai puncak kekurangan oksigen semasa fasa pergerakan mata yang cepat (mata bergerak dengan cepat di belakang kelopak mata) sehingga aliran darah mengalir lebih cepat. Kesan meningkatkan kerja otak dan aliran darah dirasakan di seluruh badan, termasuk organ intim. Akibatnya, hormon seks masih aktif berfungsi, walaupun ketika tidur nyenyak.

8. Otak Melancarkan Beberapa Maklumat Terkumpul

Bagaimana sistem kerja impian dapat dirumuskan semasa tidur? Secara ilmiah, persoalannya masih menjadi misteri. Berdasarkan hasil penyelidikan, sekarang diketahui bahawa otak kita membuat pembinaan dunia impian dari kenangan yang berlaku dalam kehidupan seharian dan bahan yang terkumpul di bawah sedar. Peristiwa terkini juga dapat digabungkan dengan kenangan, trauma, emosi, dan perasaan yang telah diadakan bersama selama bertahun-tahun.

Di samping itu, ada kemungkinan bahawa dalam tidur, pemikiran kita juga dapat berpindah ke suatu tempat. Fikiran juga memilih kenangan, warna, suara, pemandangan, dan individu tertentu. Walaupun semakin banyak teori penyelidikan yang cuba diungkap, proses berlakunya mimpi masih menjadi misteri.

9. Terdapat letupan secara tiba-tiba

Sindrom kepala letupan adalah fenomena yang jarang berlaku. Sekiranya anda pernah mengalaminya, anda mungkin akan mendengar letupan kuat seperti tembakan yang membangunkan anda dengan perasaan takut dan tertekan. Sebenarnya, tidak ada yang berlaku di luar sana. Keadaan ini tidak memudaratkan fizikal, tetapi boleh membawa kesan psikologi yang serius.

10. Otak Membersihkan

Penyelidik di University of Rochester mendapati bahawa ketika anda tertidur, otak anda akan menyingkirkan semua pencemaran pemikiran yang menumpuk pada siang hari. Mekanisme ini dipanggil sistem glymphatic. Sistem ini membolehkan otak menyingkirkan maklumat yang tidak berguna, mengumpulkan data penting, dan kemudian memperbaharui hubungan antara keduanya.

Baca Juga: Manfaat Tidur untuk Kesihatan Tubuh

Sumber:

Garis Kesihatan. Apakah Tujuan Tidur ?. Julai 2020.

WebMD. Apa Yang Berlaku Semasa Anda Tidur ?. Mei 2020.