Apa Punca dan Bagaimana Mengatasi Mata Berkedut?

Adakah anda pernah mengalami mata yang terasa seperti bergerak sendiri atau berkedut? Sebilangan daripada Gang Sihat yang mengalami keadaan ini mungkin mempersoalkan sebab dan bagaimana mengatasinya. Sehingga anda tahu lebih banyak mengenai kedutan mata yang dikenali dalam istilah perubatan sebagai blepharospasm Di sini, mari kita kenal pasti punca dan bagaimana memperbaikinya!

Berkedut mata adalah gerakan berulang yang muncul dengan sendirinya di otot kelopak mata. Dipetik dari WebMDBerkedut biasanya terjadi pada kelopak mata atas, tetapi keadaan ini juga boleh terjadi pada kelopak mata bawah. Pada kebanyakan orang, kedutan itu sangat ringan dan terasa seperti menarik kelopak mata.

Sebilangan orang mungkin mengalami kedutan yang kuat dan mengakibatkan penutupan kelopak mata. Yang lain tidak pernah mengalami tanda-tanda yang kelihatan. Keadaan ini juga dapat diubati dengan mengurangkan penyebab kerutan mata. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda mengenai keadaan kekejangan mata yang anda alami untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Tanda atau Gejala Mengejang Mata

Mengejang mata lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Keadaan biasanya muncul pada pertengahan atau akhir dewasa. Ciri khas, tanda, atau gejala kerutan mata ialah anda mengalami pergerakan otot kelopak mata secara tiba-tiba dan berulang.

Sebaliknya, pergerakan kelopak mata yang jarang berlaku mungkin merupakan gejala gangguan otak atau saraf yang serius. Sekiranya pergerakan kelopak mata seperti kekejangan adalah akibat dari keadaan yang lebih serius, keadaan ini biasanya disertai dengan gejala lain. Sekiranya anda takut atau mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu yang anda alami, cubalah berjumpa doktor.

Bilakah pergi ke doktor?

Anda mungkin perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami pergerakan kelopak mata seperti kekejangan yang kronik dengan keadaan lain termasuk:

 • Mata yang berwarna merah, bengkak atau mempunyai keputihan yang tidak biasa
 • Kelopak mata bawah
 • Kelopak mata tertutup dengan sempurna setiap kelopak mata berkedut
 • Twitch berlangsung selama beberapa minggu
 • Kekejangan mula mempengaruhi bahagian wajah yang lain.

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda atau gejala di atas atau keadaan lain yang membuat anda penasaran, berjumpa doktor dengan segera kerana tubuh setiap orang boleh berbeza.

Punca Mata Berkedut

Kedutan mata boleh disebabkan oleh perkara berikut:

 • Pengambilan alkohol
 • Cahaya yang terang
 • Pengambilan kafein yang berlebihan
 • Keletihan
 • Kerengsaan ke permukaan mata atau bahagian dalam kelopak mata
 • Asap
 • Tekanan
 • Tiupan angin

Cara Mengatasi atau Mengubati Mata Berkedut

Dalam kebanyakan kes, kedutan ringan akan hilang dengan sendirinya. Sekiranya penyebabnya adalah mata kering atau kerengsaan mata, cuba gunakan titisan mata yang terdapat di farmasi. Biasanya titisan mata ini dapat melegakan keadaan mata yang ringan. Pembedahan untuk membuang sebahagian otot dan saraf di kelopak mata (myectomy) juga dapat merawat masalah kerengsaan mata yang menjengkelkan.

Sekiranya pergerakan seperti kekejangan di kelopak mata berlaku lebih kerap, cubalah mencatat setiap keadaan berkedut. Di samping itu, perhatikan dan catat pengambilan makanan atau minuman anda seperti makanan yang mengandungi kafein, tembakau, dan alkohol, serta tahap tekanan dan waktu tidur dalam tempoh sebelum dan semasa mata berkedut.

Sekiranya kedutan berlaku lebih kerap ketika anda kurang tidur, cubalah tidur 30 minit hingga 1 jam lebih awal untuk membantu mengurangkan tekanan pada kelopak mata anda dan untuk mengurangkan kedutan. Sekiranya ada perkara atau gejala lain yang membimbangkan anda, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian atau rawatan terbaik. (IT / WK)