Anak Kecil Anda Menyusukan Ibu secara berterusan? Mari berkenalan dengan Cluster Feeding

Letakkan anak kecil anda di atas katil setelah dia selesai makan, mengapa dia menangis dan kepalanya menoleh ke kiri dan ke kanan seolah-olah mencari susu lagi? Inilah yang dinamakan cluster feed, Mums. Sebelum berfikir bahawa ini kerana pengeluaran susu ibu anda rendah, mari ketahui lebih lanjut mengenai fasa ini.

Penyusunan Gumpalan, Apabila Anak Kecil Anda Tidak Dapat Memuaskan Penyusuan

Hari-hari pertama anak anda penuh dengan cerita. Tidak hanya menyesuaikan diri dengan corak tidur, bayi berusia setiap hari ini mempunyai corak penyusuan yang kuat. Sekiranya anak kecil anda selalu ingin menyusu dalam jangka masa kurang dari 2-3 jam, anda menghadapi fasa pertumbuhan dengan corak penyusuan yang sangat kuat yang disebut makan cluster. Apa itu?

Secara definisi, makan cluster bermaksud pola penyusuan yang lebih kerap dengan jangka masa yang lebih pendek setiap sesi penyusuan. Akademi Perubatan Penyusuan susu ibu bahkan mendefinisikan pemberian susu kelompok sebagai corak penyusuan susu ibu yang berdekatan.

Selain memberi makan lebih kerap dan menjadi rewel, makan kelompok juga menampilkan ciri khas, seperti:

 • Bayi hanya tidur sebentar dan selalu bangun untuk diberi makan.
 • Penyusuan susu ibu hanya sebentar, tetapi tidak mahu dipisahkan dari payudara.
 • Anak kecil anda cerewet dan banyak menangis.

Keadaan ini adalah tingkah laku yang normal pada bayi baru lahir dan paling kerap berlaku pada waktu petang atau petang. Nah, inilah intriknya, kerana pada penghujung hari seperti ini biasanya tenaga anda habis, sementara si kecil anda selalu menyusu dan menangis. Tidak menghairankan bahawa makan kluster sering disalah anggap sebagai bayi yang rewel kerana pengeluaran susu yang tidak mencukupi atau atas sebab-sebab lain yang merisaukan.

Mengapa makan kluster berlaku? Beberapa faktor boleh menyebabkan keadaan ini, walaupun sukar untuk menentukan penyebabnya yang tepat. Walau bagaimanapun, beberapa perkara berikut boleh dimainkan:

 • Aliran susu lebih perlahan pada waktu malam

Oleh itu, bayi perlu menyusu lebih lama atau lebih kerap pada waktu malam. Bayi juga cenderung menyusu lebih banyak untuk bersiap untuk tidur yang lama dan menyokong pertumbuhan yang berlaku semasa tidur.

 • Anak kecil anda sedang dalam fasa pertumbuhan

Adakah anda tahu bahawa berat badan bayi anda akan menggandakan berat kelahiran mereka pada 5 bulan, dan tiga kali ganda pada masa mereka berumur satu tahun? Sudah tentu ia merupakan tahap pertumbuhan yang besar dan ia berlaku dengan sangat cepat. Tidak menghairankan bahawa anak kecil anda memerlukan banyak tenaga untuk melalui proses yang besar ini dan perlu menyusu lebih kerap. Lonjakan pertumbuhan ini biasanya berlaku sekitar tiga, enam, dan lapan minggu selepas kelahiran.

 • Terdapat lompatan perkembangan yang sedang dilakukan

Bukan hanya mengalami pertumbuhan fizikal yang cepat, bayi kecil Mums juga mengalami lonjakan perkembangan (Wonder Weeks) pada 20 bulan pertama kelahirannya. Walaupun masa berbeza untuk setiap bayi, Wonder Weeks biasanya berlaku dalam 10 peringkat dan kali pertama berlaku ketika dia berusia 5 minggu.

 • Penyusuan susu ibu membuat si kecil berasa tenang

Susu ibu mempunyai hormon yang membantu mengembangkan irama sirkadian (proses dalaman semula jadi dalam badan yang mengatur kitaran tidur 24 jam). Sebab itu, penyusuan susu ibu akan membuatkan bayi berasa tenang dan tidur lena. Apabila si kecil bertambah tua, anda mungkin menyedari bahawa setiap anak mempunyai aktiviti unik untuk menenangkannya, seperti memutar-mutar rambutnya, menghisap jarinya, memegang bahagian badannya yang disukai, atau memeluk selimut kegemarannya.

 • Anak kecil anda sedang tumbuh gigi atau merasa sakit

Penyusunan kluster adalah yang paling biasa pada bayi baru lahir, tetapi sebenarnya ia dapat terjadi kapan saja, termasuk ketika bayi anda sedang tumbuh gigi. Tidak seperti orang dewasa yang dapat mengatakan bahawa mereka ingin dipeluk ketika mereka merasa tertekan, si kecil hanya dapat menangis dan ribut ketika mereka merasa tidak selesa. Di sinilah diperlukan peranan susu ibu yang mengandungi antibodi yang kuat, untuk membantu mengatasi kesakitan pada gusi.

Baca juga: Pilihan ubat penahan sakit yang selamat untuk Ibu Menyusu

Untuk Ibu Berjaya dalam Penyusunan Kluster

Pada awalnya disebutkan bahawa makan cluster bukanlah fasa yang mudah bagi Ibu. Selain menguras secara fizikal, ia juga mencabar secara emosional. Pada fasa ini, ibu baru dapat merasa tidak selamat dengan pengeluaran susu yang dihasilkan, kerana si kecil nampaknya tidak pernah puas. Selain itu, anda mungkin merasakan bahawa payudara anda tidak pernah kenyang, memikirkan bahawa anda tidak mempunyai susu untuk memberi makan si kecil anda.

Sebelum semua andaian ini mengambil alih fikiran anda, ingatlah bahawa anda mesti dapat menyusukan anak anda dengan baik dan mencukupi. Fasa ini terasa berat dan mencabar kerana si kecil anda sangat memerlukan perhatian dan tenaga untuk pertumbuhan mereka. Bukan kerana kesalahan ibu atau ketidakcekapan. Lebih-lebih lagi, perhatikan bahawa penyusuan kluster ini akan sangat membantu meningkatkan pengeluaran susu anda, kerana payudara sentiasa dihisap dan dikosongkan oleh bayi. Oleh itu, tunggu!

Sehingga corak pemberian kluster ini dapat dilalui dengan baik, ada beberapa cara yang dapat anda lakukan, seperti:

 1. Penting untuk yakin dan yakin bahawa susu yang anda hasilkan mencukupi untuk si kecil anda.
 2. Ikuti sahaja irama menyusukan anak kecil anda, tidak perlu terjebak dengan jadual.
 3. Beritahu suami anda bahawa corak penyusuan bayi anda berubah, jadi pertolongannya sangat diperlukan agar anda masih dapat tidur di antara penyusuan.
 4. Bawa botol air dan makanan ringan dekat setiap kali anda menyusukan anak anda, kerana anda akan mudah haus dan lapar.
 5. Jadual makan anak kecil anda memang padat, tetapi jangan biarkan Ibu melewatkan makan, OK? Selain pengambilan makanan yang mencukupi dan seimbang, waktu makan biasa juga membantu penghasilan susu ibu, anda tahu.
 1. Sapukan beberapa tetes susu ibu secara rutin sebelum dan sesudah memberi makan anak kecil anda, sehingga puting terlindung dari lepuh.
 2. Jangan tergoda terlalu cepat untuk beralih ke susu formula sehingga si kecil kenyang lebih cepat. Sebabnya, penyelesaian ini akan menjadi bumerang kerana menghalang pengeluaran susu anda dan berpotensi menyebabkan anda berhenti menyusu lebih awal dari yang dirancang.
 3. Lihat kaunselor penyusuan jika anda masih sering mengalami kesakitan semasa menyusu atau tidak pernah berjumpa dengan kaunselor penyusuan untuk memeriksa kebenaran penyusuan susu ibu.
 4. Bawa si kecil menggunakan pembawa yang paling selesa untuk Mums. Sekiranya selempang konvensional seperti kain paling selesa untuk anda, gunakannya.
 5. Berbagai posisi penyusuan. Bukan hanya mengubah posisi penyusuan semasa duduk, anda juga boleh mencuba menyusukan anak anda sambil menahannya.Selain menjadikan bayi anda kenyang, si kecil anda berasa lebih tenang kerana dia digoyang dengan lembut.

Jangan lupa, selalu periksa 3 perkara penting secara berkala untuk memastikan pertumbuhan dan pengeluaran susu bayi anda berjalan lancar, iaitu:

 • Berat dan tinggi badannya meningkat. Sebagai gambaran, dalam beberapa bulan pertama anak kecil anda, pertumbuhan berat badannya akan cukup pesat. Sekitar usia 1 bulan, berat badan bayi lelaki berkisar antara 3.4-5.1 kg, dan bayi perempuan 3.2-4.8 kg. Kemudian, pada usia 2 bulan, berat badan bayi adalah sekitar 4.3-6.3 kg untuk kanak-kanak lelaki dan 3.9-5.8 kg untuk kanak-kanak perempuan. Peningkatan berat badan tentunya disertai dengan peningkatan panjang badan. Oleh itu, pastikan anda mencatat dan memeriksa pertumbuhan anak kecil anda secara berkala pada keluk pertumbuhan atau aplikasi seperti Teman Bumil.
 • Buang air besar dan kencing secara berkala.
 • Nampak kenyang selepas makan.
Baca juga: Ibu, Jangan Dehidrasi Semasa Menyusu!

Sumber:

Keluarga yang Sangat Baik. Memahami Pertumbuhan Semakin.

BellyBelly. Pemakanan Kluster.

Bayi Kelahiran Kehamilan. Pemakanan Kluster.