ADHD pada Orang Dewasa - Saya Sihat

ADHD atau Attention Deficit Hyperactivity Disorder adalah gangguan otak yang menyebabkan penghidapnya menjadi hiperaktif dan impulsif. ADHD adalah gangguan perkembangan yang sering dijumpai pada kanak-kanak. Namun, ternyata orang dewasa juga boleh mendapat ADHD.

Tanda-tanda utama bahawa seseorang mempunyai ADHD adalah perubahan tingkah laku, seperti tidak fokus, membuat keputusan impulsif, dan menjadi hiperaktif. Menurut penyelidikan, penyakit ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Baca juga: Bagaimana Gejala ADHD Berbeza pada Wanita?

Terdapat 3 Jenis ADHD

Terdapat 3 jenis utama ADHD yang dibezakan oleh gejala mereka. 3 jenis ADHD adalah:

 • ADHD, jenis gabungan: Ini adalah jenis ADHD yang paling biasa. Penderitaan akan menunjukkan sikap impulsif, hiperaktif, pemikiran yang mudah terganggu, dan sukar difokuskan.
 • ADHD, terutamanya impulsif / hiperaktif (terutamanya jenis impulsif / hiperaktif): Ini adalah jenis yang paling jarang. Penderita biasanya menunjukkan sikap hiperaktif dan selalu bergerak dengan cepat, dan bertindak secara impulsif. Umumnya, penghidap tidak menunjukkan kecerobohan atau kesukaran untuk menumpukan perhatian.
 • ADHD, terutamanya tanpa perhatian (jenis tanpa perhatian): Orang dengan ADHD jenis ini tidak menunjukkan sikap hiperaktif atau impulsif. Namun, mereka sukar untuk berkonsentrasi dan dengan mudah membiarkan penjagaannya lengang. ADHD jenis ini sering disebut sebagai ADD kerana tidak menunjukkan gejala hiperaktif.

ADHD pada Orang Dewasa

Kebanyakan orang percaya bahawa kanak-kanak dengan ADHD akan pulih ketika mereka mencapai usia remaja. Sebabnya, hiperaktif sering dianggap sebagai perubahan yang berlaku semasa peralihan dari kanak-kanak ke remaja.

Namun, hakikatnya orang dewasa juga boleh mendapat ADHD. Sebenarnya, kebanyakan orang dewasa dengan ADHD tidak menyedari bahawa mereka mempunyai gangguan tersebut. Pada orang dewasa, gejala termasuk impulsif, kepekatan yang lemah, dan pengambilan keputusan yang berisiko. Gejala ini boleh bertambah teruk.

Walaupun kebanyakan orang dewasa yang didiagnosis dengan ADHD mengakui mempunyai gejala yang sama dengan kanak-kanak, itu tidak selalu berlaku. Banyak kes di mana gejala ADHD dikesan buat pertama kali pada masa dewasa.

Gejala ADHD pada Kanak-kanak

Sebilangan kanak-kanak menunjukkan simptom ADHD secara semula jadi, seperti terlalu aktif, menghadapi masalah untuk diam, dan tidak dapat menumpukan perhatian untuk jangka masa yang panjang. Walau bagaimanapun, gejala ini akan menjadi masalah jika mereka menimbulkan pelbagai jenis masalah di rumah, sekolah, dengan keluarga, dan rakan-rakan penghidapnya. Terdapat beberapa tanda utama ADHD yang terbahagi kepada 3:

1. Sukar Berkonsentrasi

Tanda bahawa seseorang menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian termasuk:

 • Kesukaran memfokus pada tugas atau melakukan pekerjaan tertentu
 • Mudah bosan dengan tugas atau kerja yang dilakukan dan sukar diselesaikan
 • Tidak mendengar apa yang orang lain katakan
 • Sukar mengikuti arahan
 • Selalunya lupa dan melakukan kesalahan kecil
 • Sukar mengatur dan membuat rancangan
 • Selalunya kehilangan atau lupa meletakkan barang

2. Impulsif

Tanda-tanda bahawa seseorang sering terdorong adalah:

 • Selalunya mengganggu perbualan orang lain
 • Menyatakan jawapan atau perkataan yang tidak sesuai sebelum soalan selesai
 • Sukar mengawal emosi dan biasanya menimbulkan kemarahan
 • Selalunya mengambil risiko dan tidak memahami atau menyedari akibatnya

3. Hiperaktif

Sekiranya seseorang menunjukkan gejala hiperaktif, mereka biasanya merasa mereka harus selalu bergerak, termasuk berlari dan mendaki, tidak dapat diam, dan tidak dapat berhenti bercakap.

Baca juga: Kanak-kanak hiperaktif? Mungkinkah kerana ADHD!

Diagnosis dan rawatan

Kanak-kanak pada amnya tidak didiagnosis dengan ADHD sebelum memulakan sekolah. Sebilangan doktor biasanya tidak akan mendiagnosis ADHD pada kanak-kanak sebelum mereka berumur 4 tahun. Sebabnya ialah, jika seorang kanak-kanak menunjukkan gejala seperti tidak dapat menumpukan perhatian, impulsif, dan hiperaktif, itu tidak bermakna dia juga pasti mempunyai ADHD. Keadaan psikologi tertentu mempunyai simptom yang serupa, sebagai contoh akibat kejadian traumatik atau kemurungan.

Tidak ada ujian khusus untuk mendiagnosis ADHD, jadi profesional di lapangan harus mengumpulkan banyak maklumat mengenai anak itu sebelum membuat diagnosis. Ibu bapa dan guru pada amnya diminta memberikan penjelasan lengkap mengenai tingkah laku harian anak. Doktor biasanya juga akan memerhatikan sikap anak dan menggunakan alat psikoedukasi untuk mengesan jika anak itu mengalami gangguan pembelajaran.

Tidak ada penawar untuk ADHD. Walau bagaimanapun, terdapat banyak terapi atau rawatan yang dapat dilakukan oleh pesakit untuk mengawal penyakit ini. Biasanya, jenis rawatan akan disesuaikan dengan pelbagai faktor seperti pilihan peribadi, usia pesakit, dan keparahan gejala. Salah satu rawatan yang paling biasa adalah terapi untuk mengawal masalah sosial, tingkah laku, dan emosi. Terapi sering ditetapkan sebagai program sekolah untuk kanak-kanak dengan ADHD.

Baca juga: Fortnite Battle Royale, Permainan Survival Mesra Kanak-kanak untuk ADHD

ADHD bukanlah penyakit yang membahayakan nyawa penghidapnya. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh mengganggu hubungan sosial penderita dengan orang lain. Sekiranya ia terus berlaku, keadaan psikologi penghidapnya dapat dipengaruhi secara negatif. Oleh itu, terapi atau ubat diperlukan dalam kes ADHD yang teruk. (UH / AY)